Livsstil, Natur

Efter rekordsommaren – dags fylla ladorna

Nyskördat. Samtliga foton Jannecke Schulman.

Det har varit en rekordsommar på många sätt. Tidig vår och rekordvärme har gett stora skördar av frukt och grönt. Fruktträden dignar av äpplen, päron, plommon och i mitt fall mängder av persikor. I köksträdgården växer grönsakerna så det knakar – om du vattnat förstås. Och i växthuset frodas tomater och chili.

Det är en otrolig lyx att kunna unna sig pinfärska egenodlade grönsaker och plocka frukt och bär direkt från träd och buskar. Men hur mycket jag än äter så hinner jag inte hålla jämna steg. Och då gäller det på något sätt att ”spara sommaren” till årets mörka månader. Och så här i september har man fullt upp. Det syltas, saftas, mustas och pureas – och frysar fylls av hackade grönsaker, tomatsåser och röror.

Men när glasburkarna är slut och frysen är full vad kan man göra då? Och hur ska man hinna ta vara på allt? Man torkar. I luften på papper, i ugnen på svag värme eller i en svamptork.

Tork på gång.

Tomater

När man odlar tomater i växthus blir det lätt mycket mer än man hinner äta upp. Och visst kan man koka ihop det till tomatsås och lägga i frysen, men det bevarar knappast den där underbara sommarsmaken.

Så förra året började jag torka tomater och lägga in dem i god olivolja tillsammans med havssalt, min egen vitlök, kryddörter från min trädgård. Jag har burkarna i kylskåpet och tomaterna har en helt underbar smak av sommar hela vintern.

Basilika i beredskap.

Basilika

Varje sommar har jag en basilikaplanta i en stor kruka i mitt uterum. Jag använder mycket basilika i mina sallader hela sommaren och ändå har jag en jättelik basilikaplanta när hösten närmar sig.

Pesto.

Då gör jag en riktigt maffig pesto – självklart med pinjenötter, god olivolja, smakrik parmesan och vitlök. Det blir normalt en stor burk som står i kylskåpet. Perfekt till pasta, pizza, till snacks på crostini och så vidare.

Chili

När man odlar chili får man alltid mer än man gör av med under säsongen. Många sparar chilin strimlad i frysen eller torkar hela frukten. Själv har jag malt den torkade chilin till ett chilipulver som är lättare att använda.

I år har jag för första gången gjort snabblagade chiliflakes genom att mixa hela chilifrukter med örtkryddor och havssalt, sedan torka det hela i ugn på svag värme och till slut mixa det på nytt.

Kryddor

Jag har timjan, rosmarin, fransk dragon och salvia i köksträdgården. Allra enklast är att låta dem lufttorka inomhus på en tidning. Vill man lägga ner lite mer tid kan man göra kryddsalt. Då mixar man kryddorna med havssalt och låta det torka i ugn på svag värme.

Bladselleri.

Selleri

I år hade jag en massa stjälkselleri. Jag valde den snabba vägen och finhackade stjälkarna och lade i frysen. Jag fick ett tips av en vän att göra sellerisalt av blasten. Jag mixade blast och havssalt till en massa som jag bredde ut på en plåt och torkade på svag värme i ugnen. Supergott.

Sellerisalt.

Frukt och bär

Jag är inte särskilt förtjust i sylter och fruktmoser så det är tur att de flesta frukter och bär i min trädgård går åt direkt under säsongen. Jag äter mina hallon, plommon, vinbär och krusbär och jag har inga äppelträd. Ett riktigt bra krusbärsår kan nog en påse eller

två hamna i frysen.

Men jag har ett persikoträd och jag har två vindruvsplantor. I år fick jag flera hundra persikor som inte kan sparas utan måste tas hand om direkt. Så grannar och vänner har fått massor och getingarna har kalasat på fallfrukten.

Persikor.

Jag har provat att torka persika i bitar, men det var verkligen ingen höjdare. Så det blev en del sylt trots all. Det är ganska gott med ljummen persikosylt på glass med hackade pistagenötter och lite riven choklad. Men det blev också en del hackade persikor för frysen – få se hur det går.

Och vad gör man med ca 25 liter vindruvor – när man inte vill göra vin och grannar och vänner fått sitt? Om de varit kärnfria druvor hade jag alla gånger torkat dem till russin så klart.

Men nu är de små med kärnor så i år blir det druvsaft. Det är ganska lätt att fixa till – bara koka ihop druvor med socker och lite citronsaft och sila massan genom en duk..

Grönkål och svartkål

I dessa bråda hösttider är man glad för att en del grönsaker kan skördas långt in på senhösten. Svartkål och i ännu högre grad grönkål klarar kylan mycket bra. Så här har jag ännu tid att fundera hur jag bäst sparar dem. Tror inte de är så bra att torka.

Chiliflakes.

Jag är ganska stolt över alla burkar med kryddor, salter, tomater och pesto, men jag inser snabbt att jag har mycket mer än jag kan göra av med. För vilket hushåll behöver närmare 1 l sellerisalt? Eller en halv liter chiliflakes? Eller fyra stora burkar torkade tomater?

Ett gäng småburkar är inköpta och det närmaste årets gå-bort-presenter är klara.

En dignande persikoträd. Samtliga foton Jannecke Schulman.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren