Folk, Tyckt

En 68-årig ringräv TV4:s nye man i USA

Rolf Porseryd. Foto: tv4.se

Rolf Porseryd. Foto: tv4.se

Vissa kommer alltid igen.
Som Rolf Porseryd, 68, utrikesreporter och utrikeskommentator på TV4. I höst blir han TV4:s nye man i New York. Hans femte jobb som utrikeskorrespondent. Svårslaget.

Grattis, hur känns det?

–        Fantastiskt! Roligt att få en chans att följa ett historiskt presidentval med en kvinnlig favorit!

När vi jobbade ihop på Ekot blev du Sveriges Radios korrespondent i Honkong, hur många fler korrejobb har det blivit?

– Allt som allt fem stationeringar, förutom Hongkong  Sydamerika (Lima), Paris och nu USA och New York för andra gången.

Vilket har varit det hittills mest spännande?

– Alla stationeringar har varit otroligt spännande och utmanande, men kanske de fem åren i Hongkong på 80-talet toppar. Med de ekonomiska reformerna i Kina, Sydkorea som gick från diktatur till demokrati, den oblodiga revolutionen i Filippinerna där änkan efter den mördade Benigno Aquino, hemmafrun Corazon, vann presidentmakten och diktatorn Ferdinand Marcos tvingades i landsflykt.

– Indokinas förvandling, morden på Indira Gandhi och senare sonen Rajiv, den sovjetiska närvaron i Afghanistan och mycket mycket mer.

Rolf Porseryd och jag blev arbetskamrater  på Dagens Eko på Sveriges Radio när jag kom dit från Aftonbladet hösten 1979. Rolf hade som redaktionschef stängt regionalradion Stockholmsnytt innan det var dags för Ekot.

Vi har jobbat ihop under långa perioder och umgåtts på redaktioner,  fotbollsläktare, grabbseglingar, familjevis  och på krogen.

Rolf är en mycket duktig journalist och en utomordentligt trevlig kamrat. Fast han är djurgårdare.

Du var en av de första som vi rekryterade när vi startade TV4:s Nyheterna 1990 och du har blivit kvar sen dess, varför?

– Som helhet har jag från första början fått ett stort förtroende från de olika nyhetsledningarna och kunnat genomföra  de flesta av de idéer och resor jag velat genomföra. Förutom att väskan alltid stått resklar och passet legat i innerfickan.

Jag vet ju att du varit med om mycket förfärligheter i ditt jobb, värst var väl ändå när TV4:s fotograf Ulf Strömberg blev ihjälskjuten i Afghanistan?

– Det var en händelse som satte djupa spår och vingklippte mig en del. Djup och förtvivlad sorg när ens vän och kollega dör i ens armar, mördad av talibanextremister.

– Trots många omskakande händelser så är förstås Ulfs död det värsta som hänt mig i yrkeslivet.

Och vilken gång var den bästa?

– Kanske den då jag 1998 som enda tevejournalist släpptes in i Nordkorea och på egen hand fick chansen att resa i stängda områden och möta människor som aldrig tidigare träffat en västerlänning. Det resulterade i en dokumentär som blev internationellt uppmärksammad och tilldelades ett antal utmärkelser vid internationella film-  och teve- festivaler.

Du är 68 år och ett strålande exempel på att folk kan fortsätta jobba även om man kommit upp i åren, är det några problem med att du är äldre nu?

– Det ska  du väl egentligen fråga andra om, men för utom att jag inte springer lika snabbt längre och är lite gisten i kroppen håller jag mig ändå i form och har förstås stor glädje av att ha jobbat på det internationella fältet i 40 år.

Vad väntar du dej av den kommande korretiden i USA?

– Det amerikanska folket väljer president nästa år och det blir förstås huvudnumret.

– Med en mycket stark kvinnlig kandidat i Hillary Clinton som kan bli historisk om hon nomineras och sedan vinner valet. Men vägen dit är lång och det går inte att ta något för givet i amerikanska presidentval.

– Dessutom kan vi utgå ifrån att ett antal dramatiska helt oväntade nyhetsskeenden utvecklas.

De två ringrävarna, Staffan Ahlström och Rolf Porseryd. Foto: tv4.se

De två parhästarna, Staffan Ahlström och Rolf Porseryd. Foto: tv4.se

En annan gammal ringräv, fotografen och redigeraren Staffan Ahlström, blir din medarbetare i Nordamerika, hur känns det?

– Ett korreteam med en medelålder på drygt 65 är ju grymt! Staffan och jag har jobbat en del tillsammans förr och jag har alltid imponerats av både hans smidighet, noggrannhet och att inte lämna något åt slumpen . Staffan har dessutom en mycket hög lägsta nivå!

TV4 har väl inte det bästa ryktet bär det gäller nyheter längre med tanke på nedläggningen av lokal-tv t ex, är det något du känner av?

– Visst har Nyheterna  gått igenom ett stålbad framförallt när lokaltevestationerna las ned. Men också vi på utrikes har känt av minskande resurser och mindre respengar.

Möjligen ser vi en viss ändring när nu vi utökar vår utlandsbevakning med en korre i Mellanöstern. Vilket kap när Samir Abu Eid  togs över till oss från SVT!

Vad har du för ambition när det gäller den kommande rapporteringen från USA?

– Att försöka vara med vid de viktiga händelserna under valkampanjen och komma nära några av huvudkandidaterna. Och förstås få fler tittare att intressera sig för amerikansk politik och amerikanskt samhällsliv.

Kommer du inte att sakna barn och barnbarn?

– Jo, förstås, men med modern teknik går det att hålla hyfsad kontakt och så få de förstås komma över till New York

Som sagt, lycka till.

– Tack!

NAMN: Rolf Porseryd
ÅLDER: 68
FAMILJ: Ja
JOBB: TV4:s nya korrespondent i USA.
JOURNALISTISK FÖREBILD:John Simson, BBC.
FRITID: Skidåkning och segling – alltid med en väntande god bok.
KOMMER ATT SAKNA MEST (förutom familjen): Den svenska skärgårdssommaren.
DET BÄSTA MED USA: En dynamisk och knivskarp samhällsdebatt.
OCH DET SÄMSTA: De gigantiska klassklyftorna och den ständigt pyrande rasismen.

Kommentarsfältet är stängt

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren