Den 90:e Oscarsgalan ägde rum i Hollywood i natt. Svenska The Square blev utan pris, bästa utländska film  blev i stället chilenska En fantastisk kvinna.

De flesta vinnarna var förhandstippade favoriter. Fyra statyetter gick till Guillermo del Toros fantasysaga The Shape of Water. Se hela listan här.

Mia Bjelkholm har sett ett par av de prisbelönta filmerna, The Shape of Water och Phantom Thread. Läs hennes recensioner, liksom flera andra som nyligen haft premiär på den svenska filmduken.

Utan nåd

En av årets bästa filmer

Det här är utan tvekan en av årets bästa filmer. Det påstår jag trots att vi bara är i början av februari. Utan nåd ger mig nästan andnöd under vissa scener och den är konstant mardrömslik utan att innehålla särskilt mycket våld. Här är de muntliga beskrivningarna av terrors effekter det som ger kalla kårar och ångestkänslor.

Diane Kruger är otroligt bra som Katja som lever ett lyckligt liv med man och barn i Hamburg. En spikbomb som dödar dem slår sönder hela tillvaron för henne. Nu startar en lång process med polisutredning och rättegång mot två unga nynazister som är totalt oberörda av sitt dåd.

Katja som sörjer djupt har bara en tanke i huvudet och det är hämnd.

Utan nåd har fått en Golden Globe för Bästa utländska film och Diane Kruger fick pris för Bästa kvinnliga huvudroll i Cannes. Två av många väl värda priser.

Regi: Fatih Akin

I rollerna: Diane Kruger, Denis Moschitto, Johannes Krisch, Samia Chanrin, Numan Acar, Ulrich Tukur med flera.

Premiär fredag den 2 mars.

Titta på trailer här.

Dominika Egorovas (Jennifer Lawrence) tvingas bli agent i Red Sparrow.

Red Sparrow

Sex, tortyr och gäsp

Sex, tortyr och sadistiska ryssar. Och gäsp! Historien engagerar inte ett dugg. Den framgångsrika ballerinan på Bolsjojteatern Dominika Egorovas (Jennifer Lawrence) karriär får ett abrupt slut när hennes manlige danspartner trampar henne på benet så att det går av.

Hemma finns en ständigt leende men sjuk mamma som Dominika avgudar. Teatern har hittills betalat för lägenhet och vård av mamman, men nu är det kris. Då dyker den elake farbrodern Vanya Egorov (Matthias Schoenaerts) upp och tvingar brorsdottern till en ”horskola” för att bli en Sparrow, en topptränad agent för den ryska säkerhetstjänsten med kroppen som vapen. En bister Matron (Charlotte Rampling) leder den bisarra utbildningen.

Nu är det dags att agera och en härva av märkliga händelser inträffar när Dominika ska försöka komma åt den godhjärtade amerikanske agenten Nate Nash (Joel Edgerton).

Sex och tortyr avlöser vartannat  men förutom ett äckligt plågande med bland annat en elektrisk osthyvel är det mest uttråkning som blir följden. Känslan för de ”goda” inblandade förblir väldigt sval.

Regi: Francis Lawrence.

Manus: Justin Haythe och Jason Matthews

I rollerna: Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Matthias Schoenaerts, Charlotte Rampling, Mary-Louise Parker, Jeremy Irons med flera.

Premiär fredag 2 mars.

Titta på trailer här.

Sally Hawkins and Octavia Spencer in the film THE SHAPE OF WATER. Photo courtesy of Fox Searchlight Pictures. © 2017 Twentieth Century Fox Film Corporation All Rights Reserved

The Shape of Water

Flerfaldigt Oscarsnominerad…

Den ensamma och döva Elisa (Sally Hawkins) arbetar som städerska på ett statligt laboratorium i USA under kalla kriget. Hon har en enda vän i Giles (Richard Jenkins), och de ser tillsammans på gamla filmer.

Men en dag upptäcker Elisa och kollegan Zelda (Octavia Spencer) ett hemligstämplat rum med en annorlunda vattenvarelse. Elisa blir fascinerad och förälskad. Hon inser att hon måste rädda honom. Det är en vacker och rörande saga.

Filmen har tretton Oscarsnomineringar, bland annat för Bästa film, Bästa regi och Bästa Huvudroll.

Regi: Guillermo del Toro.

Manus: Guillermo del Toro och Vanessa Taylor.

I rollerna: Sally Hawkins, Michael Shannon, Richard Jenkins, Octavia Spencer, Doug Jones med flera.

Premiär fredag den 14 februari.

Titta på trailer här.

Modeskaparen Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis) och hans musa och älskarinna Alma (Vicky Krieps). Inte så foglig som man första kan tro.

Phantom Thread

…och här en till

Phantom Thread lär vara Daniel Day-Lewis sista film.  För att kunna gå in i rollen helt som modeskaparen Reynolds Woodcock, skapare av haute couture på 1950-talet, lär han själv ha sytt upp en av Cristóbal Balenciagas dräkter. Balenciaga är en av de modekreatörer som givit inspiration till Paul Thomas Andersons film.

Reynolds Woodcock är en uppburen klänningsmakare i London. Han driver företaget ihop med sin syster Cyril (Lesley Manville), som ser till att de unga damer som med jämna mellanrum flyttar in och ut ur deras gemensamma bostad, gör det under ordnade former. Reynolds är en pedant som inte tål något som stör hans egna rutiner och alla fogar sig för hans genialitets skull.

Men så träffar han Alma (Vicky Krieps), en servitris på landsbygden. Han tar med henne till London och hon blir hans modell och musa.

Som vanligt falnar lågan efter ett tag, men denna gång är Alma inte beredd på att lydigt foga sig. Hon kommer på en metod för att hålla kärleken vid liv. 

Manus och regi: Paul Thomas Anderson.

I rollerna: Daniel Day-Lewis, Vicky Krieps, Lesley Manville med flera.

Premiär fredag 23 februari.

Titta på trailer här.

De som gömmer sig i lägenheten i Damaskus består förutom mamman bland annat av en gammal far, en ung pojke och en ung mamma med ett spädbarn.

Insyriated

Gripande om kampen för överlevnad

Kriget i Syrien pågår för fullt. Insyriated är ett kammarspel om mamman Oum Yazan (Hiam Abbass) som försöker försvara sin familj genom att förskansa sig i sin lägenhet i Damaskus.

Några grannar tar sin tillflykt till familjen. Utanför finns prickskyttar och skräcken i våningen stiger. När två män bryter sig in i lägenheten ökar paniken ytterligare.

Det här är en gripande skildring av ren skräck och kamp för överlevnad.

Insyriated fick publikpriset i Berlin 2017.

Manus och regi: Philippe van Leeuw.

I rollerna: Hiam Abbass, Diamand Abou Abboud, Mohsen Abbas, Juliette Navis med flera.

Premiär fredag 16 februari.