Läst, Sagt

En av tre amerikaner dör med demens – notan i år 200 miljarder dollar

5,2 miljoner amerikaner har idag någon form av demenssjukdom. År 2050 räknar man med så många som 13,8 miljoner demenssjuka amerikaner. Oerhörda siffror att ta till sig.

Allt enligt Alzheimers Association i en rapport som publicerades i USA häromveckan.

Där konstateras också att en av tre amerikaner dör i dag med någon form av demenssjukdom

För det mesta är det inte demenssjukdomen i sig som dödar, sägs det. Däremot bidrar den till en negativ spiral om man har cancer, hjärtproblem eller andra allvarliga sjukdomar.

Ändå var det nästan 85 000 amerikaner som avled som en direkt följd av sin demenssjukdom 2011. Det är färska siffror som The Centers for Disease Control and Prevention räknat fram. Utvecklingen går fort, allt fler kommer att dö av sin demenssjukdom i framtiden, tror man.

Nu vädjar Alzheimers Association om pengar till mer forskning och stöd till familjer som drabbats.

”Förvärrat åldrande” kallas tillståndet av dr Maria Carrillo, vicepresident i Alzheimerorganisationen. – Den påverkar hela hälsosituationen för familjen, menar hon.

Man har även räknat fram livslängden för den som vid 70 års ålder är demenssjuk. 61 procent kommer inte kommer att få uppleva sin 80-årsdag, jämfört med 30 procent av friska 70-åringar.

Den här accelererande utvecklingen kommer att kosta pengar, mycket pengar. I rapporten från Alzheimerorgansationen beräknar man notan för vård och hälsoinsatser i USA till drygt 200 miljarder dollar bara för i år. 2050 har den ökat till osannolika 1200 miljarder.

Obama-administrationen har satt som mål att hitta effektiva behandlingsmetoder före år 2025. En utmaning som heter duga.

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren