Debatt, Livsstil

En dålig affär att vara gift och pensionär

Gift eller inte gift? En sak som betyder något för pensionen. Foto: retirement-homes-bulgaria.com.

Det förekommer faktiskt att seniorer gifter (om) sig; paradoxalt nog ökar både långvariga äktenskap – en guldbröllopslavin går över landet – och skilsmässor samt giftermål (från en låg nivå) bland oss något äldre (65 plus).

Dessutom är det många som är sambo, det är kanske en del av dem som sedan legitimerar relationen. Därtill har c:a 5  procent av oss seniorer en så kallad särbo. Men man får tänka sig för innan man gifter sig:

Professor emeritus Gerdt Sundström. Foto: Foto: Patrik Svedberg.

Professor emeritus Gerdt Sundström. Foto: Foto: Patrik Svedberg.

Jag har sett flera insändare där äldre klagar över att de gift sig och plötsligt får lägre pension – det visste de inte..

Signaturen Lisbeth i senaste numret av Senioren till exempel. Hon menar att man borde upplysas om detta vid hindersprövning och har till och med kontaktat biskopen (tydligen hade de kyrklig vigsel) i stiftet, som inte heller visste detta.

Civilståndet styr

Om man lever på stockholmsvis som vi sa hemma i Värmland så får man en något större pension. Det är civilståndet som styr och den som gifter sig bestraffas, som en insändare skrev.

Det upplevs som litet märkligt, eftersom äktenskapet är ett gammalt, utprovat och praktiskt arrangemang med tydlig social acceptans som automatiskt ger ett visst rättsskydd, som är krångligt och dyrt att ordna på annat vis.

Jag kontaktade Pensionsmyndigheten om detta, för att få klarhet i hur man tänker. Tydligen har de fått propåer tidigare och vänt sig till departementet för en regeländring, de vet ju också att samboende är vanligt numera bland äldre.

Inte alldeles enkelt

Det är inte alldeles enkelt att räkna ut hur mycket man ”förlorar” på att gifta sig, det beror på vilken typ av pension man har. De pensioner som påverkas är de grundförmåner (garantipension och folkpensionsdelen inom tilläggspensionen) som ska ge ett grundläggande inkomstskydd och som inte beror på vilken inkomst man haft.

Eftersom två som bor tillsammans kan dela på vissa utgifter så anses de klara sig på ett lägre belopp. Skulle man ha enbart den låga garantipensionen så får (formellt) ensamstående 12  procent högre pension än gifta (eller samboende personer som har varit gifta eller som har gemensamma barn).

Regeln lever kvar

Tydligen lever regeln kvar sedan tiden före ATP. Jag misstänker att den i grund och botten går tillbaka på de gamla folkpensionerna. När de höjdes ordentligt runt 1948 eliminerade de i stort sett behovet av fattigvård, som utgick efter hushållsstorlek (liksom dagens socialhjälp/kontantstöd).

Fram till dess utgjorde äldre den enskilt största vårdtagargruppen inom fattigvården, så de höjda pensionerna innebar en avlastning för de ofta fattiga kommunerna och, givetvis, förbättring för pensionärerna. Möjligen är regeln ännu äldre, kanske någon läsare vet ursprunget?

PS!

Och så en sak till, för den som är om sig och kring sig: Det lönar sig inte att bara skilja sig, för att få högre pension. Då måste man också flytta isär, annars godtas det inte…

Med tack till Arne Paulsson på Pensionsmyndigheten för klargörande sakuppgifter

Gerdt Sundström 
Professor emeritus, Institutet för gerontologi, Hälsohögskolan i Jönköping

6 Kommentarer

 1. Bengt Härdin

  Hej! Tack för den informativa och trevliga artikeln, ”En dålig affär att vara gift och pensionär” från 161217 av Gerdt Sundström.

  Jag och gumman är särbor sedan vi träffades för nio år sedan.
  Vi har funderingar av det slag som framförs i artikeln och har därför två frågor:

  1/ Har det hänt något konkret sedan artikeln skrevs?

  2/ Var kan man få hjälp med att räkna ut inverkan på just våra pensioner om vi blir sambor? Det är väl inte så att Pensionsmyndigheten bistår med sådan service – eller?

 2. Gerdt Sundström

  Hej Bengt,
  och tack för uppskattningen! Som svar på 1: Har inte hört något.
  På 2: Nja, det borde väl Pensionsmyndigheten kunna bistå med, när de nu har så konstiga regler…
  När ni väl fått kunskap – hoppas ni får det och korrekt sådan – kan ni fatta beslut om ev. legalisering och sammanflyttning. Det är ju trots allt trevligt att vara gift… Sedan finns förstås ev. komplikationer om en av er eller båda har barn sedan tidigare etc. och hur man skall göra med testamente etc. Bäst rådfråga en jurist. Det bör man förstås göra även om man är gift och man har önskemål om fördelning av ev. arv – nuförtiden har ju de flesta av oss pensionärer något att lämna efter oss. Bäst att döstäda, som en ny bok handlar om.
  Lycka till! hälsar Gerdt Sundström

 3. Monica

  Hej, jag och min make gifte oss efter 10 år som sambos i samband med ett av barnens vigslar.
  Jag var 55 och han var 66 år då.
  Efter några veckor kom det ett brevvfrån pensionsmyndigheten att de skulle dra 600 kr på min makes pension!
  Såå snopet!
  Motivationen var: Nu är ni två, så då lever ni billigare???
  Borde väl gälla alla åldrar i så fall?
  Våra barn som är i 35-40 års åldern har inte drabbats av denna pålaga 😠

 4. Min hustru har efter 55 års äktenskap med vår sons hjälp begärt äktenskapsskillnad men jag begärde anstånd med det och beviljades det av tingsrätten i 6 månader.

  Men jag undrar, när vårt äktenskap upphör om det inte sker då döden skiljer oss åt och om inte någon fullföljdstalan sker av hustrun/sonen efter de sex månadernas respit efter stämningsansökans ingivande?

 5. anonym

  Ett gift par födda 1949 båda och skattar i Rättvik – två vuxna barn – egen företagare i alla år bor i eget hus – får ut TILLSAMMANS 13 499 kr/månad inklusive bostadsbidrag – är detta möjligt? Man borde inte behöva skatta – det handlar ju om existensminimum – förutom bostadskostnaden väl att märka. Anonym.

 6. Gerdt Sundström

  Hej
  Roligt med läsarreaktioner, tack! Nej, inget nytt sen dess, vad jag vet. Pensionsmyndigheten svarar säkert på det, utan att moralisera eller ställa inkvisitoriska frågor om privat ekonomi etc. Men om ni bara är samboende, ej gift, så påverkas väl inte pensionen… Det är det legala civilståndet (ogift, gift, frsk, ä) som avgör. Men fråga först! Klokt att vara sambo, snarare än särbo, om man nu trivs ihop, vilket ni väl hunnit utröna nu? Men behåll kanske era resp. bostäder tills ni känt efter?… Lycka till!
  Med vänlig hälsning Gerdt Sundström

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren