Folk, Läst, Tyckt

En dansk roman om min hemmaplan i Lappland!

Jonna Odgaard. Foto: Jorn Deleuran

Jonna Odgaard. Foto: Jorn Deleuran

I höstas fick jag ett långt och trevligt skrivet mejl från en dansk kollega, frilansjournalisten och författaren Jonna Odgaard, där hon berättade att hon använt vårt hus som den plats där en stor del av hennes nyutkomna bok utspelar sig. Romanen heter Ulvens blik och kom ut i oktober 2014, än så länge bara på danska.

Karatssjön. Foto: Susanna Rosén

När Mari och hennes barndomsvän Aslak sitter i båten vänder hon sig om och tittar mot Vuojat. Hon tycker att det är som att se ”Lilla huset på prärien” placerat framför en stor skog framför Ayers rock. Foto: Kjell Nilsson

Jonna hade bestämt sig för Karatssjön väster om Jokkmokk, men inte exakt var, inte förrän hon begav sig ut på researchresa för att leta reda på rätt ställe för de kapitel som skulle handla om journalisten Mari. Känner mig hedrad över att Jonna förälskade sig i just vårt Vuojat i Pärlälvsdalen!

Naturligtvis kastar jag mig över romanen för att läsa om Vuojat med danska ögon. Men det dröjer inte länge förrän jag glömmer att den faktiskt utspelar sig på min hemmaplan. Det är en fängslande berättelse, på drygt 400 sidor, som jag snabbt dras in i och får svårt att släppa.

Romanen börjar med en presskonferens där Mari, journalist i Stockholm, helt kort möter den arroganta men karismatiske vargforskaren Mats. Sedan får man följa deras parallella liv, och hur allt tar en annan vändning när Mats far dör och Maris morfar i Vuojat får en stroke och behöver hennes hjälp på plats.

Det är en spirande kärlekshistoria men romanen handlar lika mycket om hur de finner sig själva och vad som är meningsfullt i livet. På ett elegant sätt smyger Jonna in fakta om vargens ekologi och etologi men framför allt om den samiska kulturen.

Bägge huvudpersonerna hittar tillbaka till sina samiska rötter, och får en annan syn på livet när de får kontakt med sitt ursprung. Det är en fängslande berättelse om en del av vårt land, och om en gammal kultur, som många inte har en susning om trots att samernas fanns här långt innan det som idag är Sverige blev befolkat efter istiden.

Förutom att omgivningarna är bekanta tycker jag mig också känna igen vissa personer från trakten även om de har ett annat namn i boken. Maris morfar är samisk slöjdare och heter Lars Sekal, inte helt olikt den kände slöjdaren och konstnären Lars Pirak. Fast han kom från Luovaluokta på motsatta sidan Karatssjön, inte Vuojat.

Fröet till romanen såddes för 13 år sedan. Jonna var på kalvmärkning för att göra frilansreportage om Lappland och samernas kultur till danska tidningar. Men intresset från dansk media var minst sagt ljumt. Att de förblev osålda kan vi vara glada över idag. Istället blev hennes resa början till romanen Ulvens blik där Mari och Mats så småningom strålar samman på just en kalvmärkning.

När boken är slut lever berättelsen kvar inom mig, framför allt därför att den har så många bottnar. Den innehåller både funderingar kring vargfrågan sett ur olika synvinklar men också de bägge huvudpersonernas personliga resa. Som tur är planeras två ytterligare böcker i en trilogi med namnet ”De otte årstiders folk”.

Här är en bloggkommentar hämtad från hemsidan:

”En interessant bog som favner bredt – ikke kun til naturelskere, eller ulveinteresserede, men for dem, som vil læse en anderledes bog, hvor to vidt forskellige skæbner mødes og hvor ulvesang opstår. Den har da helt klart vakt interessen for same-kulturen og Lapland. Et ubeskrevet kapitel i vores fælles historie.”

Ulvens blik sålde slut på ett par månader, här en länk till.

Titta: Intervju med Jonna Odgaard.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren