Kultur, Livsstil

En designdrottning är död

Ulrika Hydman Vallien. Foto: skåneguiden.eu.

Få formgivare och konstnärer har tagit sig så långt in i det svenska folkhemmet som Ulrika Hydman Vallien.

Nu blir det inga fler nya produkter trots att hon var full av energi och nyskapande. Hon avled hastigt i går, i sitt hem i Småland, några dagar före sin 80-årsdag.

Vi har i alla fall precis som så oändligt många andra hennes skapelser hemma, hon blev en del av det svenska designundret, elev till den store Stig Lindberg.

Det blev precis som i hans fall inte bara en enda sorts material som blev hennes eget. Glas, keramik, textil, papper – på allt kan man hitta de typiska tulpanerna, de speciella ormarna, de bulliga hjärtana, de kaxiga fåglarna och de lite utdragna människorna.

I skåpen hemma hos oss finns fat och skålar. En av hennes bokillustrationer har jag satt i ram. Och i badrummet står necessären hon satt sin prägel på. Det var också på vippen att jag köpte den där ponchon med hennes figurer på, men så blev det i alla fall inte.

Typiska Ulrica Hydman Vallien-vaser. Foto: sv.wikipedia.org.

Vaser, glas och skålar som Ulrika Hydman Vallien formgett var ofta bra presenter. De blev också en ganska ”typisk svensk” souvenir, något att köpa med sig hem för turister som fastnade i glasbutiken och i valet mellan allt som Kosta-Boda-Orrefors kunde erbjuda avgick just hennes prylar ofta med segern. En bunt servetter med originellt mönster fick ju alltid plats i resväskan, om nu glaset verkade bräckligt!

Utan tvekan kan hon koras till en nutida drottning i svensk design, även hon gjorde lite för mycket olika saker för att bli betraktad som riktigt ”fin”. På hemorten Åfors, där också ”hennes” glasbruk finns, fick hon i alla fall redan medan hon levde en gata uppkallad efter sig.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren