Okänd soldat

Okänd soldat är den största finska filmproduktionen någonsin. Den har slagit publikrekord i Finland. Vid premiären den 27 oktober lockade den inte mindre än 170 213 besökare. Det är den största öppningen för en finsk film någonsin.

I filmen följer vi en finländsk kulsprutepluton i tre år under fortsättningskriget mellan Finland och Sovjetunionen samtidigt som Andra världskriget pågår.

Historien löper från sommaren 1941, och framgångarna mot ryssarna då Karelen återerövras, till reträtten 1944.

Under det meningslösa kriget lär vi känna Rocka, Kariluoto, Koskela, Hietanen och deras kamrater. Det här är en film för den som gillar realistiska skildringar av skottlossningar i skogspartier och krig i närbild. Fruar och barn får i stort sett klara sig själva när männen ligger ute i fler år, de som överhuvudtaget överlever.

Plutonen utvecklar en stark vänskap och humor. Soldaterna förenas i sin starka vilja att ta tillbaka Karelen där en del av dem haft sina gårdar som de tvingats fly ifrån.

Kriget förändrar inte bara de män vi följer utan hela den finska nationen. När Finland nu firar 100 år som fri nation är det fortfarande många som minns kriget och kan berätta om det. Okänd soldat skildrar en viktig period i den finländska historien.

Regissör: Aku Louhimies.

Manus: Aku Louhimies och Jari Olavi Rantala baserad Väinö Linnas roman Okänd soldat (Tuntematon sotilas) från 1954.

I rollerna: Eero Aho, Johannes Holopainen och Jussi Vatanen, Alina Tominkov, Samuel Vauramo, Marketta Tikkanen, Hannes Suominen med flera.

Premiär onsdag den 6 december.