Livsstil

En fråga om mognad

En sallad på avokado, ägg och ansjovis. Foto: Jurek Holzer

Det är svårt att bedöma en avokados mognad. De är oftast stenhårda när man köper dem. Man klämmer på dem för att känna om de är mogna vilket åstadkommer bruna äckliga fläckar på fruktköttet. Det är inte heller ovanligt att halva frukten är hård och den andra halvan är mjuk och mogen.

Klicka här för att se en kort video som visar hur man kollar om avokadon är lagom mogen.

Den här salladen började med två avokador som blev mogna tidigare än planerat. Jag blev tvungen att snabbt hitta på en enkel lösning på problemet. Det blev en enkel lunchsallad med nya smakkombinationer.

Avokadosallad med ägg och ansjovis (för 2 personer).

Ingredienser: 2 avokado, 2 ägg, halva innehållet i en liten burk ansjovisfiléer, 2 tsk ansjovisspad, 0,5 tomat, 1 salladslök, några blad koriander, svartpeppar, ev salt.

Äggen hårdkokas och delas i klyftor, avokadon skalas och skivas, löken och tomaten skivas.

Det är viktigt hur man lägger upp salladen: avokado i botten, äggklyftorna och tomaten ovanpå, därefter ansjovisfiléerna, nymald svartpeppar, ev några flingor salt, den tunt skivade löken. Droppa över lite av spadet från ansjovisen och toppa med färsk koriander.

Efterhand har jag kommit på att det går att servera den här salladen som en förrätt. Avokadon skall då läggas upp på smörstekta tunna skivor av mörkt fullkornsbröd. Ägget och tomaten bör istället för att skivas, hackas och läggas på avokadon. Ansjovisfiléerna arrangeras sedan snyggt ovanpå det hela med lök och koriander på toppen. Glöm inte krydda med några droppar av ansjovisspad och svartpeppar.

Musik i köket: Chet Baker – I waited for you

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren