Krönika, Sport

En gigant som lade grunden till den moderna idrotten/2

Del av stranden i Varberg, staden för den viktiga matchen – Foto: Tom Engström

Nyfiken grå presenterar här den andra delen av Sune Sylvéns berättelse om den svenska tennisens storhetstid där särskilt två personer var med och formade svensk tennishistoria.
Vi önskar en fortsatt intressant och rolig läsning.

Varberg, Radiotjänst och Sven Jerring
gör svensk tennis populär

Varberg Strandpromenaden – Foto: Tom Engström

Den viktigaste svenska tennisuppgiften sommaren 1946 var Europafinalen i Davis Cup mot Jugoslavien, som gick i badparadiset Varberg.
Det blev en märklig match, en av de mest klassiska i svensk idrott överhuvudtaget. En match som plötsligt, via Sven Jerrings radioreferat, gjorde tennis intressant även för dem som vanligen föredrog fotboll, handboll eller bandy.
(Ishockey var en  liten sport 1946).

Matchen startade katastrofartat för svenskarna. Visserligen spelade Torsten Johansson bra, men föll likväl mot Mitic i sin singel.
Bergelin tog fullständigt slut i den brännande solen mot Pallada och DC-kaptenen Curt Östberg som,  mot alla rimliga etiska pressregler,  skrev under signaturen ”Chap” i Svenska Dagbladet, tyckte i sin text mycket synd om den förgäves kämpande 21-åringen.
(Tänk om fotbollens förbundskapten Nisse Andersson skulle skriva för Dagens Nyheter…)
Det var en märkligt försonande attityd.
Lagkaptenen hade resignerat. I tidningen konstaterade han lugnt att finalen mot Jugoslavien var förlorad. Attityden var i all sin mänsklighet rena tjänstefelet. Läget var svårt men inte omöjligt med tanke på lagens jämbördiga styrka.

Bergelin – utmattad och utspelad

Det framgick i spalterna att den unge Bergelin varit mycket trött, nästan från början. Det uppgavs att han höll på att drunkna när han skulle ta ett dopp i en bassäng efter matchen och han måste hjälpas upp ur vattnet.

Han var utspelad hette det. Utmattad var ett annat flitigt använt ord. Men var detta hela sanningen? Fanns det information mellan spaltraderna? Under alla år har i det i  ”kretsar som känner till saker och ting” sagts att Bergelins problem berodde på några dagars vistelse på annan ort av personlig karaktär.
Han försvann bortom förbundsledarnas kontroll och kom utmattad tillbaka efter några dagar Han var definitivt inte i skick att spela topptennis, men kämpade sig dödstrött igenom sin första match utan att slagen stämde det minsta.

Men de högre makterna, kanske någon kärleksgud, hjälpte den skamfilade unge hjälten.
Andra tävlingsdagen en måndag, regnade det. Ett välsignat dagsregn gjorde att allt spel ställdes in, vilket gav svenskarna, särskilt Bergelin, chansen att vila ut ordentligt. Och nu skulle han bevisa att han satte tennisen främst.

Fortsättningen blev dramatisk och Torsten Johansson, som i detta läge var massmediernas stora favorit, fick lysande recensioner för sin förmåga att i dubbeln lyfta den fortfarande rätt hårt kritiserade Bergelin.
1-2 inför sista dagens singlar och svenskarna kom ut ”vildare än vikingar”, skrev rapportören ”Chao” i SvD.
I en mycket spännande femsetare vann så Lennart Bergelin den sista matchen med 10-8 i avgörande set.

Undret i Varberg

Varbergs fästning

Sverige hade gått vidare och ”Undret i Varberg” hade fötts.
Så mycket mer har den halländska badorten sedan inte haft att komma med i idrottssammanhang.
Just förmågan att vända 0-2 blev med tiden något av en svensk DC-specialitet, praktiserad fyra gånger på 1990-talet:
1. Kanada i Vancouve, 1992
Magnus Gustafsson avgjorde

2. USA i Göteborg 1994,
Magnus Larsson avgjorde.

3. Danmark i Köpenhamn 1995, Jonas Björkman avgjorde
4. Slovakien i Bratislava 1998, Magnus Gustafsson avgjorde.
Utmärkta prestationer, men ingenting av det som hände på 1990-talet kan mätas i betydelse med Lennart Bergelins och Torsten Johanssons bravader på en regnblöt grusbana i Varberg för drygt 70 år sedan.
Det var där svensk tennis fick sitt rättesnöre för lång tid framöver. Bra prestationer i Davis Cup var det allomfattande målet och Båstad blev ett underbart centrum för verksamheten.
Det är först nu på 2010-talet som målet bleknat bort, eftersom svensk herrtennis efter flera framgångsrika decennier slagit i den absoluta botten, en botten man tycks ha svårt att lämna.
Samtidigt har Davis Cup ändrat karaktär så grundligt att turneringen blivit ointressant för de flesta.

Följ historien om Lennart Bergelin och svensk tennis i avsnitt 3 som kommer torsdag 16 maj 2019.

Se avsnitt 1

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren