Folk, Tipsat

En härligt mänsklig film om positiv ålderdom

Goro Wergeland (98) i mitten får beröm efter ett serveress under landskampen av Anne-Grethe Westhagen Magnor (73) till vänster och Irma Nordseth (66) till höger. Foto: Dimitri Koutsomytis/Skofteland Film

Goro Wergeland (98) i mitten får beröm efter ett serve-ess under landskampen av Anne-Grethe Westhagen Magnor (73) till vänster och Irma Nordseth (66) till höger. Foto: Dimitri Koutsomytis/Skofteland Film

Ibland sker annorlunda saker som överraskar och gör en glad. Som denna film Optimisterna som nyligen har haft premiär i Sverige och som nu ligger etta på Folkets bio.

Det är en film om ett gäng äldre damer från Hamar i Norge som träffas regelbundet och spelar volleyboll ihop. Det har de gjort i 40 år och nu börjar deltagarna bli lite till åren. Idag är den äldsta deltagaren 98 år och den yngsta knappt under 70. För att få lite omväxling och gjuta liv i verksamheten bestämmer man sig för att leta upp ett lag äldre gubbar som man kan spela emot. Men det ska inte vara på blodigt allvar utan mer för att ha roligt. Eller som en av de äldre kvinnorna säger i filmen:

”Jag vill inte slå dem, jag vill hellre krama om dem.”

Bakom denna härligt varma och mänskliga film står Gunhild Westhagen Magnor som har hanterat både manus, regi och kamera.

”Jag tänkte på det här med åldrandet och rädslan för att bli gammal och ensam”, berättar hon. ”Min mor började spela vollyboll när hon var 72 år och jag gick med min mor på träningen. Där blev jag charmad av vollybollaget och så föddes idén.

Allteftersom fick hon deltagarnas förtroende och kunde filma de äldre kvinnorna både hemma och på plan. I filmen får vi följa dem hem från träningen och träffa dem privat där de möter vardagslivets problem.

”Jag ville göra en film om en positiv ålderdom och det fick jag här.”

 

Regissör och fotograf Gunhild Westhagen Magnor. Foto: Skofteland Film

Regissör och fotograf Gunhild Westhagen Magnor. Foto: Skofteland Film

Det är en varm och empatisk film av en sort som vi borde få se fler av och action saknas inte heller. När väl gänget beslutat att möta gubblaget Krutgubbarna som Tränar med TV och spelar volleyboll i Sverige kör en mer målinriktad träning igång och volleybollnätet som sänkts till bekväm höjd, höjs nu till mer professionella mått.

Snart ska det spelas landskamp mot gubbarna och filmens dramaturgi tätnar. Hur det går ska inte avslöjas här, men slutsatsen är enkel: Låt oss få fler sådana här humoristiska härliga filmupplevelser.

PS

En dag kommer man på att det vore skoj att ha ett lag att möta, ett seniorlag i deras egen ålder. Så föds tanken

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren