Ätit & druckit

En katastrofal kaka…

Foto: Viveca Lithner Ask

Foto: Viveca Lithner Ask

Jag rekommenderar inte att göra som jag gjorde. Det hela blev mer likt en tegelsten, men smakerna var goda och harmonierade väl.

Så satsa på ett eget enkelt sockerkakerecept, som ger höjd så att man kan dela kakan i TRE bottnar.

KUNGLIG Katastrofkaka, som slutade som en prinsesstårta med äggdesign.

1. Sockerkaka, utan krångel.

2. Vaniljkräm  hemgjord  eller köpt.

3. 2 dl vispad osötad grädde.

4. 2 dl hallonsylt, inte alltför flytande eller geleig – eller hemgjord.

5. Eventuellt,om man har hemma, svartvinbärsgelé, några matskedar.

5. Färdiggjord, och utkavlad grön mandelmassa.

6. 100 gr mandelmassa, 50 gr smält blockchoklad, till dekorationsäggen.

Vaniljkräm

Blanda i bytta i vattenbad  på spisen: 1,5 dl vispgrädde, 1 gula, 2 msk socker, 1 msk potatismjöl. Sjud och vispa, men ej koka, tills den blir tjock.

Låt svalna, och tillsätt sedan 2 tsk vaniljsocker, (mindre om det är den koncentrerade sorten).

Hallonsylt (en burk).

Häll frusna hallon, ca 300 gr i en kastrull. Häll över strösocker och koka svagt en stund, så att mycket av det vattniga försvinner. Smaka av tills den är lagom syrlig /söt. Låt svalna.

Allt detta kan göras dagar i förväg.

Dela sockerkaksbotten i tre delar. Använt lång vass, taggad kniv. Lyft åt sidan försiktigt med hjälp av lång tunn spatel och kniven , så att den inte bryts i bitar.

Lägg understa delen på serveringsfatet.

Bred på rejält med hallonsylten.

Lägg på nästa kaklager. Täck rikligt med vaniljcreme.

Lägg på översta kakbotten .Eventuellt breder man ett tunt lager av svartvinbärsgele, under den vispade grädden, som sedan täcker det hela.

Överst lägger man ut den tunna gröna marsipanen.

Dekoration efter tillfälle och smak, den här gången med påsktouch.

Jag använde denna gång smält blockchoklad och några silverkulor. Ibland kan det bara fint med siktat florsocker.

Foto: Viveca Lithner Ask

Slutet gott… Foto: Viveca Lithner Ask

Marsipanen rullade jag till ägg, och doppade i smält blockchoklad , som sedan fick stelna på smörpapper..

Finns en bra och luftig sockerkakebotten, blir denna rund och hög och lätt. Vill man göra äggmodellen så kan man bara dela bottnen, men får då två tårtor eftersom de inte är så katastrofalt opösiga som min blev…

Lycka till, svårt är det inte!

Vid pennan  i köket,

Viveca

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren