Livsstil, Tittat

En kvinnlig superfilm för Marvelfans

Captain Marvel (Brie Larson). Foto: Chuck Zlotnick..©Marvel Studios 2019

Captain Marvel

Carol Danvers/Vers/Captain Marvel (Brie Larson) gör entré i den 21:a Marvel Cinematic Universe-filmen men får konkurrens av katten Goose. Det är inte den första filmen med en kvinnlig superhjälte men det är den första som är i huvudsak skriven av kvinnliga manusförfattare och regisserad av en kvinna, Anna Boden.

Historien utspelar sig i mitten på 1990-talet och jorden, C53, där Vers hamnar efter en strid beskrivs som en riktig skithåla. Striden har utspelat sig på en annan planet där Vers folk Kree krigar mot de onda Skrullerna, ledda av Talos (Ben Mendelsohn).

De invaderar och tar över andra planeter. Skrullerna har en unik förmåga. De är så kallade Shapeshifters och kan ändra form hur de vill. De antar slugt sina fienders utseenden och kan på så sätt infiltrera Kreerna och jordborna.

Samuel L Jackson är med som Nick Fury för nionde gången i en Marvelfilm. Hans ansiktet är digitaliserat för att han ska se yngre ut. Han försöker förgäves arrestera Vers när hon tar kontakt med sin grupp någonstans i rymden via en telefonkiosk. Fury upptäcker snart Skrullernas talanger och tar upp kampen mot dem tillsammans med Vers.

Historien är komplicerad men engagerande och både rolig och allvarlig.  Den rör sig mellan nutid och tiden innan Carol blev Vers. Hon får flashbacks från sitt tidigare liv som hon inte har några minnen av. Hon vet inte vem hon egentligen är.

Det är strider på jorden och i universum. Allt är inte vad man tror och det är inte lätt att skilja de goda från de onda.

Det visar sig att Skrullerna är livrädda för den andra stora stjärnan i filmen, katten Goose. De tror att han är en Flerken, ett maskerat odjur. Den förtjusande kattens roll blir avgörande för handlingen och kanske också för kommande filmer.

Katten Goose. Foto: Film Frame..©Marvel Studios 2019

Fyra katter: Gonzo, Rizzo, Archie och Reggie turades om att spela Goose. Alla med olika specialiteter.

Den slutliga uppgörelsen blir en underhållande uppvisning av den nya mäktiga superhjälten Captain Marvel i Brie Larsons gestalt. Väldigt många barn och ungdomar är Marvelfans. Detta är en film som kan roa även de far- eller morföräldrar som har barnasinnet i behåll.

Imax 3D, 3D och 2D.

Regi: Anna Boden, Ryan Fleck.

Manus: Anna Boden, Ryan Fleck med flera.

I rollerna: Brie Larson, Gemma Chan, Samuel L Jackson, Ben Mendelsohn, Djimon Hounsou, Lee Pace, Annette Bening, Lashana Lynch, Clark Gregg och Jude Law med flera.

Premiär onsdag 6 mars.

Titta på trailer här.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren