Plåtat, Tittat, Upplevt

En kyrka som överglänser det mesta

Lichen, en kyrka utöver det vanliga. Samtliga foton Ola Berglund.

Basilikan i Licheń Stary, en kyrka utöver det vanliga. Samtliga foton Ola Berglund.

Två gånger om året besöker jag och min hustru Polen. Varje gång står min svåger och svägerska på flygplatsen och väntar på oss. Bilfärden till Sopot, där svärmor väntar med mat, tar bara en halvtimme.

De berättar att vi som vanligt om ett par dagar ska åka på en liten dagsutflykt. Då gäller det att ha ett tomt minneskort och två välladdade batterier till kameran. Den här gången ska vi besöka Polens största kyrka som ligger i Licheń ungefär 300 km söder om Gdańsk.

Vi besöker ofta kyrkor men det här besöket skulle visa sig vara mycket mer än vad vi kunnat drömma om.

Licheń ligger ute på landsbygden i centrala Polen, i närheten av staden Konin och har cirka 1000 invånare. Inget märkvärdigt med det om det inte vore så att de har en kyrka som överglänser de flesta i världen.

Bygget påbörjades 1994 och 10 år senare, 2004 var den klar för invigning. Kyrkan byggdes helt och hållet med hjälp av privata donationer. Det hela lär ha kostat omkring 200 miljoner złoty vilket motsvarar ungefär 445 miljoner kronor. Golvytan i huvudbyggnaden är på hela 10 000 kvadratmeter och tornet 145 meter högt. På toppen av tornet finns en utsiktsterrass. Byggnaden domineras av en 45 meter hög kupol. Den magnifika orgeln är naturligtvis störst i Polen och 13:e största i världen.

Sanktuariet är tillägnat den heliga Maria och uppfördes på platsen där det skedde ett ”under” år 1850. En fattig herde hade sett jungfru Maria som tryckte en örn mot sitt bröst (örnen är en viktig frihetssymbol och ingår i Polens statsvapen). Sedan dess har platsen varit starkt förknippad med landets historia och är en vallfärdsort för troende katoliker.

En byggnad med sådant utseende och dimensioner väcker naturligtvis många känslor. Polens vice kulturminister har kallat den ”billig kitsch”, vilket med tanke på prislappen kan låta lite fel. I vilket fall som helst verkar det som att arkitekten kan ha inspirerats av Stalintidens arkitektur.

Bussresor till Licheń Stary avgår varje lördag morgon från östra bussterminalen i Warszawa.

Kolla fler bilder av Ola Berglund här.

 

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren