Ätit & druckit

En läcker böna

Foto: Jurek Holzer

Är man en duktig trädgårdsodlare och tycker om att odla sånt som går att äta är olika sorters bönor bra att ha i rabatten. Om man däremot saknar en egen täppa går det att ta sig ut till någon av de många handelsträdgårdarna som brukar bjuda till självplock när det är dags att skörda.

Själv har jag idkat självplock hos tv-profilen Bosse Rappne på Ulriksdals slottsträdgård i Solna. Vid mitt senaste besök blev det så mycket vaxbönor att en del av dem hamnade i frysen. Häromdagen var det dags att tina upp bönorna då de skulle göra sällskap på tallriken med en lammstek.

Vaxbönorna ångkokades med salt, rosmarin och mynta på. De serverades med ett stänk olivolja och hyvlad Västerbottensost på.

Vaxbönor (Phaseolus vulgaris)  är gulvita och har en rund eller oval balja. De är mjälla och oftast utan trådar, innehåller en hel del vitaminer och mineraler.
Skillnaden mellan bryt- och vaxbönor är bara färgen. Vaxbönor  är ett perfekt tillbehör till fisk eller kött eller som ingrediens i en sallad. Jag har hittat ett läckert recept på Allt om mat . Där blandar man vaxbönor med bacon och solrosfrön.

Uppsalakocken Liselotte Forslin gör en läcker sallad på marinerade vax- och gröna bönor, rödlök och rostad mandel. Recept på detta finns här  (med min gamla bild till).

Jurek Holzer

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren