Folk, Kultur, Tittat, Tyckt, Upplevt

En livsvandring på jambisk pentameter

Foto: Matilda Rahm

Foto: Matilda Rahm

Klara soppteater på Stockholms stadsteater är en förträfflig inrättning. Till ett överkomligt pris kan man få sig till livs både andlig och lekamlig spis på 55 minuter.

Den senaste premiären gick av stapeln bara för några dagar sedan när Lars Göran Perssons revy Ett rop på hjälp i ord och ton hade urpremiär.

Denna ordvrängande mångsidiga artist har gett mig många skratt i tidigare föreställningar, bland annat i Lars garage, Pizzeria Gasolino och Flickan från fiskfärsfabriken. För regin står skådespelar- och regissörkollegan Ulf Eklund.

I den här föreställningen är LGP, som han också kallas, ensam på scen. Till sin hjälp har han en hel uppsättning olika instrument. Här finns inte bara en ukulele utan även gitarr, tramporgel, elpiano, cittra och en uppsättning glas fyllda med vatten i olika nivåer.

Musiken är både gamla hits och tidigare egna kompositioner. Texten är fyndig, ekvilibristisk och skriven på jambisk pentameter*.

Ramberättelsen tar hjälp av Dante Alighieris inledande text i Den gudomliga komedin: ”Jag stod i mitten av min levnads bana/då i en nermörk skog jag mig befann/där ej mer väg och stig jag kunde ana.”

Fast för Lars Göran Persson handlar det om att bankomaten svalde hans kort efter tre misslyckade försök med pinkoden.

Sedan dyker inte bara Vergilius och Beatrice upp i historien, Lars Göran Persson lånar friskt från höger till vänster, från hög och låg. Precis som tidigare sitter jag häpen: Hur i all världen kommer karln på alla ord och associationer?

Men under ytan finns också allvaret hos LGP och efter föreställningen tänker jag att texterna och sångerna nog är resultatet av en mitt i livet-kris. Och så önskar jag att åtminstone musiken ges ut på cd. Så att jag kan få lyssna på sångerna om och om igen.

Av och med: Lars Göran Persson
Regi: Ulf Eklund

Foto: Carl Thorborg.

Foto: Carl Thorborg.

* En jambisk pentameter är ett versmått som består av fem jamber, det vill säga en stigande versfot med två stavelser: kort-lång. Bland andra använd William Shakespeare sig ofta av detta versmått i sina sonetter.

Spelas på Stadsteaterns scen Klara soppteater 13 och 19 april samt 12 och 18 maj. Majbiljetterna släpps onsdag 13 april.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren