Krönika

En minister som begripit sin plats…

Kristina Persson. Foto: Mikael Sjöberg/Regeringskansliet

”Kristina Persson är i och för sig 71 år. Förstår om hon valt att kliva åt sidan.” Så twittrade en journalist vid namn Jonna Sima när beskedet kom häromdan att framtidsministern får gå.

Sima är en av många duktiga journalister som finns på tunga stolar i dagens medie-Sverige. Och som också har makt att formulera hur en nyhet ska uppfattas. Hon är född 1980, möljligen är det därför hennes ord faller som de gör, i en rätt ålderistisk anda.

Funderar en stund på hur det låtit om twittraren varit född på till exempel 50-talet. Troligtvis rätt annorlunda… För vad är det här om inte en markering mot oss 70-plussare. Känslan man får är att de/vi bör veta sin plats och försvinna från arenan.

Det faktum att regeringens äldsta minister nu fått ”kliva åt sidan” innebär att två 62-åringar, utrikesminister Margot Wallström och landsbygdsministern Sven-Eric Bucht, är regeringens äldsta. Fyra ministrar är födda på 80-talet, och en handfull på 70-talet.

Ill: sxc.hu

Ill: sxc.hu

I USA är hög ålder inget större hinder. Där slåss nu tre presidentkandidater runt 70 om makten utan att alltför många höjer ögonbrynen.

Läs hela nyhetsbrevet här.

Ingrid Lindgren

Redaktör

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren