Folk, Livsstil

En modeikon har gått ur tiden

Katja of Sweden. Foto: sv.wikipedia.org.

Det finns tillfällen då ordet ”lycka” stavas s-k-o-r.

Någon gång på sent 60-tal var de ljusbruna med taxklack, platt rosett och några dekorativa perforeringar. Inuti stod det: Katja of Sweden. Och lyckan var total när de åtrådda skorna äntligen blev mina.

Gröna Katja-skor. Foto: Facebookgrupp Katja of Sweden.

Men det stod också Katja of Sweden i trikåkläder (från Malmö Mekaniska Tricotfabrik MMT) som till och med Paris ville se.

Det var mjukt, det var kvinnligt men det var samtidigt jättetrendigt och tufft. Overaller, klänningar, koftor. Mer att åtrå, både för tonårstjejer som jag och lite äldre kvinnor!

Sedan handlade det om ”cats” – en revolution i skobutikerna. Det var mjuka skor som såg ut som små båtar när ingen hade dem på sig. Resårband runt foten garanterade att de aldrig kippade. Och alla MÅSTE ha minst ett par.

Firman hette Gyllene Gripen. Sedan länge död och försvunnen. Men Katja of Sweden, hon levde vidare. Blev bofast i Skåne, änka efter ett dramatiskt och, förstår man, slitsamt äktenskap med amerikanen Rod Geiger.

Hedrades med ett frimärke

År 2007 hedrades hon av Posten med ett frimärke, som en av åtta svenska modeskapare som betytt något för branschen.

Och de andra sju må ursäkta, men de kommer inte i närheten av Katjas storhet. När hon hade vunnit Paris – det gjordes med hjälp av mannekänger som Agneta Ekmanner och Marie-Louise de Geer – stod det inte på förrän hon var ett stort namn i USA. Hon lät sig inspireras av traditionella afrikanska mönster, hon breddade sin repertoar med hemtextilier, hon gjorde helt enkelt internationell braksuccé.

Foto: Facebookgrupp Katja of Sweden.

Hennes grundtanke var att det vi tar på oss ska vara bekvämt och funktionellt, men samtidigt vackert. Hon var en modig designer, älskade färger.

Lättvättat var också ett begrepp hon uppskattade. 3T kallades det för, Tvätta, Torka, Ta på. Inte underligt att vi älskade hennes skapelser!

På äldre dagar levde hon ett stillsamt liv på landsbygden i Skåne. Fast hon fortsatte att rita kläder ända upp i 70-årsåldern.

Säkert skulle hennes gamla modeller gå att sälja igen. På secondhand-marknaden är de guld värda om de skulle råka dyka upp. Skorna känns helt moderna, de låga klackarna gåvänliga men med vackra linjer.

Man kan förstå att hon brukade peka på formgivare som Alvar Aalto och Bruno Mathsson som sina själsfränder.

Till mode- och designhistorien

Katja har berättat sitt livs historia med egna ord i boken Katja of Sweden – Mode och design utan gränser som kom ut år 2000.

Att hon gått till mode- och designhistorien är helt klart, även om hon aldrig blivit använd till inrikes brevporto för 5.50.

Det blev å andra sidan den billigaste Katja-modell som någonsin sålts, dessutom i ovanligt stor upplaga.

Fast passformen blev det kanske lite sämre med. ”Den sitter som klistrad” är inte ett omdöme som skulle fallit Katja i smaken.

Katja of Sweden avled i hemmet i skånska Tollarp. Hon blev 97 år gammal.

Aina Bergvall…

…har arbetat på Sveriges Television i 45 år, bland annat som nyhetsredaktör och korrespondent i Latin­amerika. Hon har även gjort rader av samhälls-, barn- och sportprogram. Nu skriver hon böcker och driver en egen blogg, Klimakteriehäxan.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren