Livsstil, Tittat

En ny stjärna på filmhimlen är född

Bradley Cooper som Jack Maine och Lady Gaga som Ally i kärlekshistorien och dramat A Star Is Born.

A Star Is Born

Många skådespelare vill bli rocksångare och många musiker vill bli skådespelare. I den fjärde inspelningen av A Star Is Born blir båda drömmarna infriade.

Bradley Cooper spelar den alkoholiserade men framgångsrike rock/countrysångaren Jack Maine på ett mycket övertygande sätt. I verkligheten slutade Cooper att dricka sprit och blev helnykterist vid 29 års ålder. Desto större är prestationen av spelad fylla i olika stadier.

Lady Gaga lyser i sin roll som den kämpande sångerskan Ally. Hennes röst är fantastisk men hon får höra att hon är för ful för att slå igenom. Något som också hände Lady Gaga i början av karriären.

De två artisterna träffas på en bar för transvestiter dit Jack Maine söker sig efter en show i starkt behov av ”en drink”. Ally uppträder sminkad till näst intill oigenkännlighet och sjunger La vie en rose med stark inlevelse.

Jack Maine blir omedelbart intresserad av henne och de två blir ett par efter en natt med uppriktiga samtal om karriär och framtid. Ally berättar om sitt låtskrivande och vid en av Jacks shower tvingar han upp henne på scenen för att sjunga Shallow.

Nu börjar Allys karriär ta fart medan Jack sjunker djupare och djupare ner i missbruket.

Sam Elliott gör en finstämd prestation som Jacks äldre bror Bobby som försöker hålla honom i skick  att uppträda, men mellan dem finns en djup konflikt från uppväxten.

Jack och Ally gifter sig, men den enas uppgång och den andres fall hotar att rasera relationen.

A Star Is Born spelades in första gången 1937 med Janet Gaynor och Fredric March i huvudrollerna.

1954 var det dags igen, nu med Judy Garland och James Mason, och 1976 tog sig Barbra Streisand och Kris Kristofferson an rollerna.

Den nya versionen gör ingen besviken. Storyn är enkel och vi vet hur det ska gå, men vägen dit är engagerande, sevärd och full med bra musik.

Lady Gaga visar en begåvning som är bredare än vad hon tidigare visat. En ny stjärna på filmhimlen är verkligen född. Som sångerska och låtskrivare är hon sedan länge världsartist.

Bradley Cooper, som tidigare gjort många lättsamma filmer, visar nu att han behärskar också en mörkare sida som både regissör, manusskrivare och huvudrollsinnehavare.

Han sjunger inte oävet heller och har varit med och skrivit några av sångerna. Han kompas av Neil Youngs band Lukas Nelson & Promise of the Real. Kärlekshistorien A star is born kommer med största säkerhet att nomineras till Oscars i flera kategorier.

Regi: Bradley Cooper.

Manus: Bradley Cooper och Eric Roth baserat på en historia av William A Wellman och Robert Carson.

I rollerna: Lady Gaga, Bradley Cooper, Sam Elliott, Dave Chappelle, Anthony Ramos med flera.

Premiär fredag den 5 oktober.

Se trailer här.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren