Kultur

En ny Woody Allen-film att njuta av

Parker Posey och Jesse Eisenberg i Café Society

Mia Bjelkholm har sett två nya filmer. Woody Allens nya, Café Society, som är hans tjugonde film, och Medan vi lever som är ett svenskt-afrikanskt relationsdrama.

Café Society

Det ser ut som en tanke. När musikalen Bullets over Broadway har gått upp i Stockholm har Woody Allens tjugonde film premiär, Café Society.

Kulregn över Broadway som Allens film heter på svenska, från 1994,  har en hel del likheter med den nya historien om Hollywood på 1930-talet. Inget att beklaga. Kulregn över Broadway är en av de roligaste filmer jag sett.

I Café Society får Bobby Dorfman (Jesse Eisenberg) det allt svårare att stå ut med sina tjatiga föräldrar, sin gangsterbror och familjens guldsmedsaffär i New York. Han åker till Hollywood och besöker sin morbror Phil (Steve Carell) som jobbar inom filmbranschen. Phil är inte direkt överlycklig över att ha fått sin systerson på halsen, men han erbjuder honom ett jobb som springpojke.

Bobby blir snart förälskad i Vonnie (Kristen Stewart), som tyvärr redan har en pojkvän. Bobby får nöja sig med att vara en nära vän till henne ända tills den dagen då Vonnie knackar på hans dörr för att berätta att hennes pojkvän dumpat henne. Bobby ser nu chansen till en riktig kärleksrelation till Vonnie. Men allt går inte som han vill.

I Café Society finns samma rationella och kriminella sätt att göra sig av med misshagliga personer som i Kulregn över Broadway. Här finns referenser till massor av Hollywoodstjärnor och här finns en finurligt berättad kärlekshistoria.

Det är otroligt vackra miljöer, goda skådespelarinsatser, massor av humor och fantastisk musik. Det är en Woody Allenfilm att roas av och att njuta av.

Regi och manus: Woody Allen

I rollerna: Jesse Eisenberg, Kristen Stewart, Blake Lively, Steve Carell, Parker Posey, Jeannie Berlin, Corey Stoll med flera.

Från 15 år

Premiär den 7 oktober.

Ibbe (Adam Kanyama) får chansen att uppträda med afrikanska musiker i Gambia.

En historia om identitet

Medan vi lever

I Medan vi lever eller Banjul som är originaltiteln är majoriteten av karaktärerna av ”utländsk bakgrund” men i stället för att som vanligt spela kriminella är de helt vanliga människor med jobb och ordnade förhållanden.

Filmen om Ibbe och hans mamma är ett relationsdrama och en historia om identitet och om att acceptera sig själv och andra som de är.

Kandia (Josette Bushell-Mingo) som har ett tryggt jobb inom sjukvården har svårt att acceptera sonens, Ibbe (Adam Kanyama) envetna val att satsa på musiken.

Hennes svenske man är död sedan många år och hon har gamla ouppklarade relationsproblem till sina svärföräldrar, som är mycket fästa vid Ibbe och låter honom ha sin studio i deras trädgård.

Efter ett bråk med Ibbe beslutar sig Kandia för att åka ”hem” till Gambia och Banjul. Ibbe är kvar men den sympatiske morbrodern spelad av Richard Sseruwagi, är den som engagerar sig mest.

Samtidigt får Ibbe en chans till ett skivkontrakt men det strular till sig och han tappar sugen.

Morbrodern sätter honom på planet för att hämta hem mamman till Sverige.

De 30 åren i Sverige har förändrat Kandia mer än hon anat och mötet med ”hemlandet” blir inte riktigt vad varken hon eller Ibbe trott.

Huvudrollsinnehavaren Adam Kanyama har en karriär som hiphop-stjärna och anses vara ett framtidsman. Han vann Rap-SM som 15-åring och har arbetat med bland andra Timbuktu och Elliphant.

Josette Bushell-Mingo är en brittisk-svensk skådespelerska som arbetat med The Royal Shakespeare Company. Hon har tilldelats ”Officer of the Order of the British Empire”. Hon är konstnärlig ledare på Tyst teater och ordförande för filmföreningen CinemAfrica som arbetar med att sprida afrikansk film i Sverige.

Från 7 år

Regi: Dani Kouyaté

I rollerna: Adam Kanyama, Josette Bushell-Mingo, Richard Sseruwagi, Sten Ljunggren, Marika Lindström med flera

Premiär 7 oktober.

 Ibbe (Adam Kanyama) och hans mamma Kandia (Josette Bushell-Mingo) i Medan vi lever.

Ibbe (Adam Kanyama) och hans mamma Kandia (Josette Bushell-Mingo) i Medan vi lever.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren