Livsstil, Lyssnat

En sallad för själen

Sallad på räkor och melon. Foto: Jurek Holzer

Jag kom på idén till den här salladen medan jag tittade på en repris av regissören Alan Parkers fina film The Commitments. Den handlar om en kille i Dublin som försöker bilda ett soulband. Den något enkla men rörande historien berättas med en stor dos av irländsk humor och ackompanjeras av massor med härlig soulmusik av 60-talsmodell framförd av det för filminspelningen bildade utmärkta bandet The Commitments. Bandet fick givetvis en egen karriär långt efter filmen hade försvunnit från biograferna.

Soulsallad The Commitments

Till 2 personer: börja med att skala ett par nävar färska räkor. Det behövs ungefär 1 dl färdigskalade räkor per portion. Pressa en halv citron och en vitlöksklyfta över räkorna. Tillsätt ca en matsked rapsolja, några hackade myntablad, en nypa curry, en nypa chilipeppar och salt. Rör om och låt stå i kylen 20 – 30 min.

Nu får du tid att göra resten: skär en halv galiamelon i medelstora kuber och blanda dessa med ett halvt paket fetaost som du smulat sönder med fingrarna. Tillsätt några hackade basilikablad, en strimlad salladslök, en msk olivolja, en tsk balsamvinäger, peppar och salt.

Lägg upp räkorna och melonsalladen ungefär som på bilden ovan. Den här salladen fungerar perfekt som lunch eller (i mindre portioner) som förrätt.

En bit färsk baguette är gott till. Ett glas chardonnay skadar inte heller.

Givetvis skall man njuta av det fina soundtracket till filmen medan man lagar maten.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren