Ätit & druckit

En sås ska lagas med omsorg

Foto: Jurek Holzer

Foto: Jurek Holzer

Jag ser sparris i affären och tänker: vänta nu, det är inte vår än. Men det finns faktiskt länder på vår jord där det våras just nu och där det odlas sparris. Och vi vill ju så gärna att det ska vara vår redan. Så varför inte testa ett nytt recept med vårkänning.

Fast grejen med den här rätten är egentligen kantarellsåsen. Därför är det värt att lägga ner mycket jobb och omsorg på just den delen av receptet. Du var väl ute i skogen och plockade svamp i höstas, förvällde och frös in? Då är det bara att ta fram den och tina upp vid behov.

(vår)Sparris med höstsås (och så lite kyckling)
2 portioner

2 kycklingbitar (lår, bröst el likn)
1 knippe grön sparris
5 – 10 cm purjolök
1,5 – 2 dl trattkantareller
2 dl grädde
2 msk smör
1 – 2 msk olivolja
1 msk svartvinbärsgelé
2 msk Noilly Prat
1 tsk buljongpulver
2 nypor curry
2 nypor paprika
svartpeppar
timjan
salt

Sätt ugnen på 175°. Krydda kycklingbitarna runt om med peppar, salt och timjan. Häll lite olivolja i en ugnsfast form, lägg i kycklingen och ställ i den varma ugnen i 45 minuter.
Under tiden gör du såsen.
Strimla purjolöken och fräs den tillsammans med de upptinade trattkantarellerna i lite smör i en kastrull. Krydda med paprika, peppar, curry. Så häller du i grädden, låter den koka upp och rör i buljongpulvret. Sänk värmen under kastrullen och låt småkoka i 20 minuter. Sedan rör du i en nypa timjan, svartvinbärsgelé och Noilly Prat och fortsätter koka i ca 10 minuter till.
Bryt av den nedersta delen på sparrisen och koka den i saltat vatten i 10 minuter.
Servera med en god sallad.
Sparrisen ersätter potatis i den här rätten. Den som är sugen på kolhydrater får stoppa i sig en brödbit.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren