Hösten är en underlig och seriös årstid. En tid av långsamhet och eftertanke. Vi klär oss varmare och våra ögon vänjer sig vid mörkret. Efter sommarens fröjder saktar livet ner så att människorna får tid att planera för hur de ska överleva vintern. Under höstens skälvande sista minuter bjuder vi på ett puttrande långkok fyllt med rotfrukter och svamp.

En mycket seriös höstgryta på nötkött och trattkantareller för fyra personer.

800 g högrev
2 stora nävar trattkantareller
8 schalottenlökar
4 vitlöksklyftor
2 morötter
1 palsternacka
¼ rotselleri
4 dl vatten
1 ½ dl rött vin
1 tärning köttbuljong
2 lagerblad
1 tsk torkad libbsticka
1 – 2 torkade små röda chili
salt
olivolja
smör

Skala rotfrukterna och skär de i ganska stora bitar. Skala lökarna och vitlöksklyftorna.
Putsa bort senorna från köttet och skär det i stora kuber.
Stek sedan köttbitarna i olja och smör tillsammans med lök och vitlök några minuter.
Tillsätt kantarellerna, vattnet och rotfrukterna. Sänk värmen.
Efter en stund lägger du in buljongtärningen, lagerbladen och den söndersmulade chilin.
Rör om och koka i en timme på lågt värme.
Tillsätt vin och libbsticka. Koka en halv timme till. Vispa i en klick smör när det återstår endast några minuter av koktiden.

Musik i köket: Tomaso Albinoni – Adagio, Copernicus Chamber Orchestra, Horst Sohm (conducting/Leitung).