Livsstil, Tittat

En skarp satir om en hänsynslös maktspelare

Christian Bale och Amy Adams som Dick och Lynne Cheney i Vice.

Vice

När Christian Bale tog emot sitt Golden Globe-pris för sin otroliga förvandling till Dick Cheney i Vice sa han att Satan hade inspirerat honom till detta okarismatiska ”asshole”. Den fysiska och mentala rollgestaltningen är enastående. Och det gäller för övrigt också hans medspelare i denna politiskt svarta komedi.

Vice är en annorlunda och skarp satir över en amerikansk politiker som lyckades med konststycket att styra USA från sin roll i bakgrunden.

Filmen börjar när Cheney är en ung bråkstake och suput. Han slängs ut från Yale och åker fast för att ha kört berusad två gånger. Hans flickvän Lynne (Amy Adams), bäst i klassen och med stora ambitioner, håller en rejäl predikan för honom och får honom att välja henne i stället för spriten.

Cheney börjar studera igen och hamnar efter examen som praktikant i Vita Huset. Av en slump väljer han att bli republikan och hamnar efter en tid hos Donald Rumsfeld (Steve Carell).

Vice berättar historien om hur en Washingtonbyråkrat i tysthet fick mest makt i världen som vice president hos George W Bush (Sam Rockwell). Han lyckades förändra och avreglera USA på sätt som fortfarande gäller i dag.

Det enda förmildrande i historien om Dick Cheney är att han är obrottsligt lojal mot sin dotter när hon avslöjar att hon är homosexuell, trots att partiet är helt emot. Han sätter döttrarna och hustrun Lynne före allt annat – och de står stadigt vid hans sida. Han klarar fem hjärtinfarkter och en hjärttransplantation trots övervikt och fiske, hans enda fritidsintresse.

Vice är en okonventionell så kallad biopic som presenterar bilden av Dick Cheney helt ur regissören Adam McKays kritiska ögon. Det är helt klart att han inte gillar den förre vicepresidenten, försvarsministern och direktören för det gigantiska energiföretaget Halliburton som gynnades efter kriget i Irak. Som Cheney för övrigt tvingade fram.

Det var efter attacken 9/11 2001 då Cheney helt hänsynslöst tog över The War Room i Vita Huset i presidentens ställe. Christian Bale gör Dick Cheney som en tyst maktspelare som det är svårt att känna någon som helst sympati för.

Manus och regi: Adam McKay.

I rollerna: Christian Bale, Amy Adams, Steve Carell, Sam Rockwell, Jesse Plemons, Alison Pill, Lily Rabe, Tyler Perry, Justin Kirk, LisaGay Hamilton, Shea Whigham and Eddie Marsan med flera.

Premiär fredag den 11 januari.

Titta på trailer här.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren