Ätit & druckit, Tipsat

En skiva halvljummen med kallt smör på, tack!

Saffransdeg på jäsning. Samtliga foton: Viveca Lithner Ask

Saffransdeg på jäsning. Samtliga foton Viveca Lithner Ask

Baka Vivecas saffranslängder, för att sedan avnjuta dem på skånskt vis:

Ugn: 200 grader drygt, om varmluft.

Gräddningstid cirka 12 -15 minuter.

Behövs:

100 gram torrjäst använder jag här i Thailand (vanligen 50 gram i Sverige)

200 gram smör

1/2 liter mjölk

3 pkt – 1,5 gram – saffran

2 dl socker

en nypa salt

1 ägg

ca 1,7 liter vetemjöl.

FYLLNING: ca 100 gram riven mandelmassa, grovt hackad mandel (skållad och skalad ), inte nödvändigt.

GARNITYR: russin.

Testa med trästicka när brödet är klart.

Testa med trästicka när brödet är klart.

Gör så här:

SMÄLT smör, tillsätt mjölken. Låt bli mer än fingervarm om torrjäst.

BLANDA ca 1,5 liter mjöl, med torrjäst , salt, socker.

KROSSA saffran i lite socker , och häll i mjölblandningen.

BLANDA ALLT (med elvisp och degkrokar om finnes)

TILLSÄTT smörmjölken och ägget och jobba igenom degen. Låt jäsa med gladpack/plastfilm, täckt över byttan, men med plats för bra jäsningsvolym, dragfritt, drygt 30 min.

KNÅDA igenom degen en stund manuellt och dela i två delar. Mjöla bord och kavla ut en degplatta på ca 45 x 20 cm.

BRED smör på, inte nödvändigt men GOTT, riv mandelmassa grovt över ytan och sprid lite hackad mandel.

VIK ihop övre tredje delen med undre, vänd och lägg på plåt.

LÅT jäsa under duk ca. 30 min.

PENSLA med uppvispat ägg , och TRYCK ner några russin som dekoration.

SKJUTS in i ugnen, båda plåtarna samtidigt om varmluft. Ha koll!

TA UT om trästickan är nästan helt torr och lägg på galler under duk.

asaffyr

Njutes bäst som i Skåne, en skiva halvljummen med kallt smör på!

God och fridefull jul!

Vid pennan i köket

Viveca

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren