Sport

En skön grön och underhållande bok om Wimbledon

Serena Williams firar segern i förra årets damsingelfinal. Foto: Jon Buckle/AELTC/wimbledon.com.

Kristofer Gustafsson har läst en ny bok om Wimbledon av Sune Sylvén.

Om ett par veckor, just efter midsommar, inleds Wimbledon – den klassiska tennisturneringen i Londons förort. Ett årligt återkommande evenemang som arrangerades för första gången 1877 och är den äldsta av de fyra Grand Slam-turneringarna i tennis.

Så vad passar bättre som inbollning än att läsa Sune Sylvéns bok, Wimbledon En skön grön dröm. Min före detta kollega på Svenska Dagbladet – tillika sportchef (1980–2005) och uppskattad krönikör – har skrivit sin femte idrottsbok efter pensioneringen. Och den här, om Wimbledon-tennisens historia, är onekligen den bästa.

Sune Sylvén har haft ett långvarigt förhållande till Wimbledon. Han gjorde sitt första besök på den traditionsrika turneringen, 1974, och sedan har det blivit ytterligare 24 gånger.

Som tennisintresserad följde han evenemanget långt innan Björn Borg slog igenom. Redan på första sidan skriver Sylvén; Detta är tennisens Mekka, som varje sann tennisälskare borde besöka minst en gång i livet.
(1986 bevakade recensenten Wimbledon för SvD:s räkning).

Att det en trovärdig, väl påläst och entusiastisk skribent som författat boken råder ingen tvekan om.

Via sitt alltid välformulerade språk – fyllt av eleganta passerslag – gedigen research med flera överraskande stickspår samt en spänstig blandning av statistik och anekdoter blir Wimbledon En skön grön dröm riktigt underhållande. Man behöver inte vara tennisentusiast för att uppskatta boken.

Vi får följa turneringen historiska utvecklingen. Det var här i Wimbledon den globala tenniscirkusen inleddes och trots spel på gräs samt krav på vit spelklädsel har turneringen, lite märkligt, behållit sin ledande roll.

Vid starten var det mestadels skäggig överklass som både styrde och spelade när krocketklubben där i förorten blev en tennisklubb.

Överklassnöjet förvandlades sedermera till en folkfest och Sylvén beskriver hur engelsk nostalgi har förvandlats till modern elitidrott. Hur spelet, publiken och arenan utvecklas. Hur smått oanständigt klädda Suzanne Lenglen konsumerade konjak i utmanarmatchen 1919 och varför Adolf Hitler vid ett tillfälle ringde till arrangören. Mycket smått och gott.

Den kvinnliga starten dröjde visserligen till 1884 men i motsats till många andra idrottsevenemang fick damerna tidigt en förhållandevis hög status i Wimbledon. Det märks också i boken eller som Björn Hellberg skriver i sitt förord; Sune Sylvén har haft den goda smaken att dämpa den maskulina slagsidan genom att ge generös plats åt de mest framträdande damspelarna.

Och givetvis är det Wimbledon-historiens mest framgångsrika tennisprofiler som står i fokus. Från de brittiska premiärsegrarna Spencer Gore och Maud Watson till fjolårets vinnare, serben Novak Djokovic och amerikanskan Serena Williams.

Naturligtvis får svenska framgångar – totalt 13 har nått kvartsfinal – med Björn Borg och Stefan Edberg i spetsen stort utrymme.

Som Björn Borgs femte final mot amerikanen John McEnroe, 1980, som pågick i fem set och kanske är Wimbledonshistoriens mest dramatiska.

En fiktiv final

Men efter ett par timmars intensiv läsning når jag 2000-talet och måste nog medge att matchreferat och setsiffror duggar lite väl tätt och anekdoterna är nu av naturliga skäl alltmer sällsynta.

Då byter Sune Sylvén taktik och lyfter in ett kapitel där han författat och beskriver en fiktiv Wimbledon-final mellan Stefan Edberg och Björn Borg. Den senare gör plötsligt comeback 1988. Det blir ett spännande kapitel och en välspelad final som avgörs i fem set kan vi avslöja.

Wimbledon En skön grön dröm bjuder också på praktiska tips för den vill uppleva turneringen på plats, ett försök att svara på frågan vad som är Wimbledons hemlighet och en hygglig portion statistik.

Idén till boken är tio år gammal där gedigen research bygger på egna erfarenheter, gamla programblad, engelsk litteratur och inte minst Wimbledon Compendium – en fantastisk samling fakta om turneringen.

Men flera förlag har tidigare tackat nej till att ge ut den. Men när Sune Sylvén fick bolla idé, koncept och manuskript med Hanserik Tönnheim och Karin Stangertz på Arx förlag i Malmö föll pusselbitarna på plats.

Och som Sune Sylvén själv sammanfattar Wimbledonkänslan på sista sidan: En dröm, en fortlöpande nostalgi som vi aldrig kan få nog av.


Sune Sylvén. Foto: arxforlag.se.

Sune Sylvén. Foto: arxforlag.se.

Fakta
Titel: Wimbledon En skön grön dröm (Wimbledonhistoriens historia).
Författare: Sune Sylvén.
Omfång: Häftad. 179 sidor – 16 kapitel.
Pris: 168 kr (Adlibris).
Förlag: Arx Förlag, 2016

Sune Sylvén
Ålder: 76.
Tidigare böcker:
Bragdguldets hemligheter: 90 års idrottshistoria, Idrottsförlaget, 2015.
Björn Borg och Wimbledon, Norstedts, 2011.
Vinter-OS Historia & Statistik, Norstedts, 2009 (med Ove Karlsson).
OS Historia & Statistik, Norstedts, 2008 (med Ove Karlsson).

Kristofer Gustafsson

Kristofer Gustafsson. Foto: twitter.com.

Kristofer Gustafsson. Foto: twitter.com.

Ålder: 59.
Har hela sitt yrkesverksamma liv arbetat som journalist, varav 30 år på Svenska Dagbladet. Just nu; journalistisk diversearbetare på jakt efter nya utmaningar.
Övrigt: Cyklar och joggar ett par, tre gånger i veckan. Fotografering och rörlig videofilm tar liksom sociala medier större plats. Kinesisk kultur, samtid och språk (mandarin) fascinerar. Dykning har givit nytt friskt syre och att resa förblir ett livselixir. Om än bara till hus och något för stor trädgård i Sörmland.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren