Folk, Livsstil

– En solig rolig historia om att verka för fred

Catharina Ingelman-Sundberg äntrar scenen... Foto: Ingrid Lindgren.

– En solig, rolig, skarp historia i sann Ingelman-Sundberg-anda. Om att våga sätta ner foten när det har gått för långt. Och på alla tänkbara och icke tänkbara sätt verka för fred.

Så presenteras pensionärsligeförfattaren Catharina Ingelman-Sundbergs nya bok Krutgummor på krigsstigen av förlaget Forum.

I går kväll berättade hon själv om den vid en releasefest på Akademibokhandeln i centrala Stockholm.

Och i tvättäkta Catharinaanda kommer hon inspringande på scen pratandes bräkig amerikanska om fake news med en mask av Donald Trump för ansiktet… Jubel i publiken!

När vi väl lugnat ner oss introducerar hon boken genom att högläsa de första sidorna. Sedan följer ett underhållande samtal med förläggaren Teresa Knochenhauer som först vill veta hur hon lyckats starta om efter att ha skrivit de tre världssuccéböckerna om Pensionärsligan.

Svaret kommer raskt:

– När jag insåg att jag måste skriva en internationell klassiker som håller i 300 år, gav det mig genast lite energi. Och när jag kom på att döpa huvudpersonen till Dagny – ni vet Dagny Carlsson 106-åringen – då blev jag riktigt inspirerad.

Idén till boken dök upp vid ett besök hos vänner i Oslo:

– En av mina gamla dykkompisars hustru hade gått med i styrelsen för Bestemödrar för fred, alltså mormödrar för fred. Det borde man skriva om, tänkte jag. Och så gick jag med, började dela ut flygblad i Oslo utanför Stortinget, deltog i deras möten och allt annat.

– Förresten har jag just fått ett mejl från dem, de tycker att vi i Sverige bildar ett Mormödrar för fred!

Line Renaud. Foto: Georges Biard/en.wikipedia.org.

Några dagar efter Oslobesöket reste Catharina till Paris för att träffa Line Renaud, en av de stora franska artisterna som fortfarande är i full gång vid 90 års ålder.

– Hon hade tänt på Pensionärsligan och ville spela Märta i en fransk film, hade laddat med regissör, agenter och gud vet vad. Hon bjöd på champagne direkt och ville veta när vi kunde börja filma. Tyvärr, sa jag, SVT har filmrättigheterna.

Eftersom Line Renaud blev så besviken över beskedet erbjöd sig Catharina på stående fot att skriva något enkom för henne.

Sagt och gjort, ett par månader senare blev det en ny resa ner till Paris.

– Då hade jag med mig synopsis på två olika berättelser, en lite glassig ombord på en lyxkryssare och sedan Mormödrar för fred.

– En chaufför hämtade mig och så kördes jag någonstans, till ett hus som var ännu större än hennes polare Elisabeth Taylor. Jag har aldrig kommit in i ett hus där jag omsluts av så mycket värme.

– När hon läst utkastet till Mormödrar för fred sa hon: Ah det här tar vi!

– Vi utvecklade historien till 40 sidor. Jag tänkte att blir det aldrig något av det här kan jag i alla fall skriva en bok. Så hon är på sätt och vis mamma till boken. Därför är den dedicerad till henne.

Nu hoppas Catharina att det kan bli film av både Pensionärsligetrilogin och av den nyutkomna Krutgummor på krigsstigen.

Vad vill du att man ska känna när man slår igen boken, bortsett från att man myser, undrar Teresa Knochenhauer till sist.

Och får svaret:

– Jag tycker det är hemskt med vapen och blod och mord och sånt. Jag vill att folk ska må bra, att folk ska skratta, livet är jobbigt nog ändå. Och så vill jag göra äldre till hjältar som är snälla. Kan det vara därför mina böcker säljer i så många olika länder?

Prinsesstårta i bokform med glada tillrop på de små pinnarna. Foto: Ingrid Lindgren.

Fotnot:

Läs mer om Catharina Ingelman-Sundberg och hennes författarskap här.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren