Folk, Krönikor, Tyckt

En sportfånes syn på regeringsskiftet

Tänkbar idrottsminister. Foto: en.wikipedia.org

Carolina Klüft – tänkbar idrottsminister. Foto: en.wikipedia.org

Antagligen blir det en ny svensk regering om några veckor i regi av Stefan Löfven.

Nej, jag tänker inte lägga mig i alla kannstöperier i ämnet, men jag har lagt märke till att statsvetarna oroar sig för att en ny regim skall stå på så osäker grund att det inte blir så mycket reformer. Alla kommer att lurpassa på varandra och nyvalshoten blir ständigt aktuella.

Detta borde ge idrotten chansen till en mer central roll i det politiska livet. I den just avverkade valrörelsen märktes idrotten inte alls, vilket knappast var överraskande. Svenska politiker kan visserligen medge ett det är nyttigt med motion och att det borde vara mer skolgymnastik, men sedan vänder de på bladet och bläddrar i någon utredning om nya betygssystem, pensionärsskatt eller återinförd värnplikt.

Låt alla samlas runt idrotten

Nu är det läge för idrotten: Den kostar inte så mycket trots allt och det finns inte mycket som är kontroversiellt på området. Det är inte troligt att särskilt många vänder ryggen åt ett parti som vill öka satsningen på idrott. Låt alla samlas i mitten, runt idrotten. Lösa huliganproblemet slutgiltigt, satsa på ett svenskt OS, riva den svenska idrottens Vasa-skepp, Friends, och bygga en vettig arena, se till att invandrarungdomen får ökade chanser inom idrotten, ge ekonomisk hjälp till idrottens sviktande garde av frivilliga ledare, ändra skattereglerna så att fotbollsspelare och ishockeyspelare kan stanna längre i Sverige. Och en hel del annat.

Men vem skall sköta detta?

Sverige behöver naturligtvis en handlingskraftig idrottsminister med en central placering i regeringen. De vi har haft hittills har mestadels varit maktlösa pellejönsar, som sällan på allvar vågat hävda idrottens anspråk. Siktet har varit inställd på andra finare jobb.

Flera är lämpliga som idrottsminister

Men vad kan vara finare än idrottsministerjobbet? Man får ju åka på OS! Dessutom kan man ju kombinera med ansvar för turistnäringen. Då får man åka ännu mer!

Men vilka skulle vara lämpliga som idrottsministrar? Två erfarna kvinnliga idrottsledare, RF-basen Karin Mattsson och IOK-ledamoten Gunilla Lindberg, har den erfarenhet som krävs. Men jag tvivlar på att de vill sätta sig i en regering. Knappast heller SOK-chefen Stefan Lindeberg. Dopingbekämparen Arne Ljungqvist hade varit given om han varit lite yngre.

Carolina Klüft, sjukampsdrottningen, som skötte sig så bra i TV-studion från Sotji, har säkert tillräckliga kvaliteter. Hon verkar dessutom lite sossig.

Stefan Holm - tänkbar idrottsminister. Foto: sv.wikipedia.org

Stefan Holm – tänkbar idrottsminister. Foto: sv.wikipedia.org

Några gamla idrottsmän skulle säkert också vara lämpliga. OS-guldmedaljören från Aten, Stefan Holm, har en tillräcklig kunskapsbredd. Gamle boxaren Paolo Roberto har åsikter om allt och grepp om massmedierna. Lagsporternas Mats Sundin och Tomas Brolin är namn som också kunde prövas.

Antagligen är inte Zlatan Ibrahimovic tillgänglig, varför jag föreslår Patrik Sjöberg!

Han är modig, tuff, förlorar sällan en debatt och kan säkert slåss om anslagsmiljonerna.

Partitillhörigheten är inte så viktig. Man skall väl inte ständigt behöva blanda samman idrott och politik?

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren