Detta är ingen stark eller kryddig rätt, snarare sublimt mjuk och läcker, då även kycklingens egen smak får kännas igenom. Därför rekommenderar jag en färsk, bra uppfödd, gärna frigående fågel.

Saffranspulla med persika 

4 pers.

1 stor helst färsk kyckling.

Några matskedar smör.

1 buljongtärning.

1 kuvert saffran ( 0,5 gr).

8-10 frysta eller konserverade persikohalvor.

Peppar och salt.

En skvätt rödvin.

Skölj och torka kycklingen.

Smält smöret , krossa buljongtärningn i detta, samt tillsätt saffranskrosset.

Pensla en ungnssäker form snabbt med smör och resten penslas och fördelas på kycklingen som lägges på rygg i formen. Använd inte allt.

Peppra och salta.

Stoppa in några persikohalvor i pullan och lägg resten runt om, gärna tätt, därför inte i för stor form.

Häll lite vin över persikorna och i formen, EJ på kycklingen (då rinner saffranssmöret bort).

Sätt in i 200 graders varm ugn i cirka 50 min.

Titta efter ett tag om folie behöver täcka fågeln.

Den klarar sig annars själv bra, i minst 30 min, då sås kan göras och potatis kan skalas, eller ris kokas.

Såsen

Pudra lite mjöl över saffranssmöret, rör om och bygg upp en sås av mjölk, grädde, crème fraiche, eventuellt lite vitt vin, och kanske mer saffran beroende på smak.

Jag brukar beräkna en dl sås per person.

Vanlig grönsallad är gott till.

När kycklingen förmodas vara klar, ta ut och stick en välvässad kniv rakt ner djupt i bröstets tjockaste del, bänd lite, och kolla att inget rött kött syns.

Sedan är det dags att servera det hela.

Vid pennan i köket/

Viveca