Folk, Natur

En trädgård full med sköna gröna rum

En typisk del av Hammarstugans trädgård med en vacker grind i fonden och ett rött plank som skiljer det ena trädgårdsrummet från det andra. Längst in till vänster skymtar man också en av Lenny Clarhälls skulpturer, Huldran på Klyftamon. Foto: Ingrid Lindgren.

En trädgård inte som andra. Känslan var omedelbar när vi trädde in i Lenny och Anita Clarhälls gröna rum i sörmländska Hölö.

För det som genomsyrar hela trädgården är just rumskänslan. De olika delarna har fått olika namn, sina egna växter och personligheter. Som förstagångsbesökare träder man häpet in i det första, stannar till, snurrar runt och försöker ta in alla olika delar bara där.

Sedan lotsas man vidare in i det andra, det tredje och så vidare, allt i en nästan labyrintliknande form. Vi stannar till i ”gazebo” eller lusthuset, där gröna söta vindruvor hänger i klasar i taket: – Det är bara att ta för er, uppmanas vi, och stoppar in ett par druvor i munnen som smakar ljuvligt.

Anita Welin Clarhäll och Lenny Clarhäll.

Från början var lusthuset ett växthus där det odlades tomater och annat grönt, men vinrankorna växte sig så kraftiga att ett val fick göras: köksväxter eller druvor. Druvorna vann!

Trädgården i Hammarstugan har paret skapat under mer än trettiofem års tid, och den har fått växa fram nästan organiskt, berättar de. – De första åren ägnade vi oss mest åt att ta ner barrträd längst in på den drygt tretusen kvadratmeter stora tomten.

Ännu en konstnärlig och hemsnickrad grind i bortre delen av trädgården.

Doftliljor i rund ring lyser vitt mot huset i bakgrunden som fungerar som galleri och mötesplats.

En replik av Tecken, originalet är 13 meter högt och gjort i stål med emaljerad plåt.

Trädgården är inte bara en plats för grön kreativitet utan också en skulpturpark i miniatyr för Lennys skapelser i järn, trä och gips.

Lenny Clarhäll är en erkänd konstnär och skulptör som skapat offentliga och uppmärksammade verk runt om i landet. Ett är till exempel Minnesmärke över de stupade i Ådalen, ett par andra är Snäckan utanför Göteborgsoperan och Tecken i aluminium och stål som vållat het debatt i Uppsala, och vandaliserats flera gånger.

Som avslutning leder Anita oss ner till sin favoritdel i trädgården, en så kallad sunken garden. Det är en avskild plats för meditation, där en vit duva hemförd från Italien tronar mitt i fontänen.

Läs mer här om att besöka Hammarstugan.

Lusthuskulissen i trädgårdens fond har som förebild Emanuel Swedenborgs lusthus, som nu ligger på Skansen men som ursprungligen låg i hans trädgård vid det som i dag är Mariatorget. Samtliga foton Ingrid Kinne Lindgren.

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren