Mitt i den svenska sommaridyllen bortom färdvägar vida i Fjärdhundraland finns ett annorlunda fik som vi gärna återkommer till.

Det heter Kråkvilan och kanske framkallar namnet diverse mindre angenäma associationer, men det är ett litet paradis; röda stugor, grönska, en stilla idyll mitt ute på vischan, ett enkelt ställe där man kan njuta av en kopp kaffe och nybakad kanelbulle – och mycket annat som får smaklökarna att vilja ha mera …

Vi hade inte en aning om att det fanns en sådan oas mitt ute i vårt fagra Uppland förrän våra vänner Jan och Mitta överraskade oss med en speciell sommarhälsning.

Det var en välanvänd broschyr med det lockande namnet Matkarta – Uppland som innehöll utförliga adresser och presentationer till ”smakäventyr i ditt närområde”.

Bland alla de 80 adresserna i broschyren valde Ingrid och jag att en solig dag åka till Kråkvilan, ett gårdskafé som ligger mellan Österunda och Nysätra några mil väster om Uppsala.

Plötsligt öppnade sig landskapet

Resan dit gick genom ett grönt och fagert landskap på smala slingrande vägar, gammal kulturbygd med både bebodda och övergivna gårdar. På sina ställen helt raserade ladugårdar. Renoverade stugor. Skyltar som pekade mot badplatser.

Så plötsligt öppnade sig landskapet, några ryttare galopperade i skogsbrynet ett par hundra meter bort och på en höjd skymtade bebyggelse med röda stugor och uthuslängor. Vi var framme.

Villerkullavillakänsla

Foto: Sven-Eric Bergström.

En skylt vid vägen med en hemmasnickrad svart kråka sittande upptill välkomnade oss.

Kråkvilan på en höjd i jordbrukslandskapet. Lite villerkullavillakänsla. Jordkällare. Trädgårdsmöbler utspridda bland träden. Grönsaksland. Hönshus. Här känns det nästan som om tiden stått stilla. Det är rofyllt.

Det enda som hörs är gårdens höns och tre (!) tuppar samt besökarnas lågmälda samtal medan de serverar sig själva kaffe i udda koppar och fat utanför kaféets entré.

Marianne Sjödin driver kaféet tillsammans med sin man. Foto: Sven-Eric Bergström.

Marianne Sjödin som driver stället tillsammans med sin man, bakar själv brödet och gör i ordning de beställda smörgåsarna. Många råvaror kommer från den egna trädgården, marmelad och saft kokar hon av gårdens frukt och bär.

Här kan man få sig en lätt lunch och till och med få övernatta. Det är samtidigt gårdsbutik med försäljning av bland annat hantverk från gården.

Kråkvilan har fått betyget God Klass i kaféguiden White Guide, som i sin recension skriver att ”Paret Sjödin vet att praktisera hemtrevnad …”

Kråkvilan är ”en plats så tyst att du kan höra göken en tidig vårmorgon – en plats där ingen gatubelysning hindrar dig att se stjärnorna en sensommarkväll” enligt den egna presentationen på Facebook.

PS. Läs om fler kafétips i Sommarsverige här!

Har du egna tips? Skicka in några rader och berätta om ditt eget sommarkafé på [email protected] DS.