Samhälle

En upprorisk änka har gått ur tiden

Eszter Karaszi.

Någon som minns tiden när änkor kunde få pension efter sin avlidne make? Jodå, det gör nog många av oss. Systemet avskaffades redan 1990 men fortsatte i flera år till med generösa övergångsregler.

När politikerna 1997 beslutade att inkomstprövning skulle ske möttes de av ett uppror bland dem som redan beviljats änkepension. Upproret leddes av Eszter Karaszi i Ludvika. Den 20 februari gav hon och andra arga änkor sig iväg till Stockholm för att protestera.

Nu har Eszter Karaszi avlidit, 81 år gammal, och hennes son Peter hörde av sig till oss på Nyfikengrå för att berätta om sin mammas historia.

Hon föddes 1937 i södra Ungern, och studerade maskinkonstruktion vid universitetet i Miskolc i nordöstra Ungern tillsammans med sin man Paul.

Paret var aktiva i upproret mot den sovjetiska ockupationsmakten och tvingades fly landet 1956. De gifte sig i ett flyktingläger i Österrikes huvudstad Wien 1957 och kom till Sverige och Ludvika året därefter, där de arbetade som civilingenjörer med inriktning på maskinkonstruktion.

1994 gick Paul bort och Eszter blev änka. Hon engagerade sig bland annat i kommunalpolitiken i Ludvika och satt i stadens tekniska nämnd.

När hon våren 1997 reagerade på de ändrade bestämmelserna för änkepension och drog igång det så kallade änkeupproret blev hon rikskänd.

– Det var en äkta gräsrotsrörelse och de upproriska tanterna med kastrullock och visselpipor på Mynttorget chockade media och politiker. Regeringen tvingades backa och ändrade reglerna för tusentals lättade änkor, skriver sonen Peter.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren