Ätit & druckit, Livsstil

En vild paj

En paj med svamp, viltskav och Västerbottensost. Foto: Jurek Holzer.

Svampsäsongen är definivt över för i år.

Bara skojar…

Förhoppningsvis ligger den under hösten mödosamt insamlade svampen prydligt infryst i plastpåsar för att användas i vinterns grytor och stuvningar. Jakten på det perfekta svampreceptet pågår hela tiden. En sökning på olika matsajter ger en mängd träffar.

Man skulle kunna säga att det finns lika många svamprecept som svampar i skogen. Kompisen Agneta bjöd en gång på den här goda pajen och här kommer den i min egen något modifierade version.

Till degen:

3 dl vetemjöl

2 krm salt

150 g smör

1,5 msk kallt vatten

Till fyllningen:

250 – 300 g renskav (fryst)

1 gul lök

1 pkt bacon

ca 200 g valfri färsk eller fryst svamp

2 dl vispgrädde

smör till stekning

1 msk vetemjöl

10 krossade enbär

1 tsk timjan

1 hackad liten röd chili

salt

2,5 dl riven Västerbottensost

Mixa mjöl, salt och smör i en matberedare. Tillsätt vatten och mixa snabbt ihop till en degboll. Tryck ut degen i en pajform, nagga botten med en gaffel och låt vila minst en timme i kylskåp.

Sätt ugnen på 200°, lägg en remsa ugnsfolie runt kanten på degen och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 -12 minuter.

Höj ugnsvärmen till 250°.

Klipp ner baconet i remsor och bryn det tillsammans med renskavet i lite smör och ställ det åt sidan.

Skala och hacka löken, ansa och skiva svampen, alt tina om den är fryst. Börja med att steka svampen i en torr panna för att få bort all den vätska som svampen innehåller. Tillsätt sedan en klick smör samt lök och fortsätt steka tills löken har blivit mjuk.

Tillsätt skav, bacon, chili, timjan och enbär i grytan. Pudra över mjölet, rör om och späd med grädde. Koka på svag värme under lock ca fem minuter. Smaka av med salt.

Musik i köket: Steppenwolf – Born to be wild

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren