Upplevt

Enhälligt beslut om Dag Hammarskjöld väntas i FN

Ban Ki-moon

Ban Ki-moon litar på att hemligstämpeln släpps. Foto: un.org

Innan veckan är slut väntas FN besluta om att tillsätta en expertpanel som ska granska flygkraschen 1961 när FN:s generalsekreterare svensken Dag Hammarskjöld omkom.  Först ska FN:s budgetkommitté gå igenom kostnaderna för utredningen, vilket anses som en ren teknikalitet.

Det är en svensk resolution som ska behandlas, där det talas om att lösa ett av 60-talets största politiska mysterier.

Resolutionen innehåller också en vädjan till flera länder att offentliggöra dokument som varit hemligstämplade och som nu kan offentliggöras.

Den svenske kabinettssekreteraren Annika Söder, som tidigare bland annat varit direktör för Dag Hammarskjölds minnesfond i Uppsala i Uppsala, säger så här till den brittiska tidningen The Guardian:

-Jag förväntar mej ett enhälligt beslut. Tidigare undersökningar har inte varit tydliga, vi hoppas på full klarhet i vad som hände.

Foto: en.wikipedia.org

Foto: en.wikipedia.org

Den svenske juristen och tidigare rättschefen i FN  Hans Corell, som ingick i en undersökningsgrupp med förre ärkebiskopen K. G. Hammar 2013, säger till The Guardian:

– Vi vet att USA:s underrättelseorganisationer NSA och CIA lyssnade på radiotrafiken. Och vi vet att det stod två Dakota-plan på landningsbanan med motorerna på under hela den aktuella natten.

Hans Corell. Foto: sv.wikipedia.org

Hans Corell. Foto: sv.wikipedia.org

Flera av de vittnesmål som den svenske Sidatjänstemannen Göran Björkdahl och föreståndaren för Hammarskjöldmonumentet i Ndola Jacob Phiri fått fram med hjälp av nya vittnen var att ett litet plan sågs i luften i  närheten av Hammarskjölds DC6:a strax före explosionen.

– Jag hoppas givetvis att FN tillsätter en ny och fräsch utredning, säger Jacob Phiri i en mejlkommentar.

– Jag antar att beslut tas om att tillsätta en expertpanel, säger Göran Björkdahl. Och efter jul börjar det spännande arbetet med att formulera arbetsbeskrivningen och utse medlemmar i kommissionen.

FN:s nuvarande generalsekreterare Ban Ki-moon, sa för drygt ett halvår sen:

–          Jag litar på att generalförsamlingen uppmanar de aktuella medlemsstaterna att släppa hemlighetsstämpeln på relevanta uppgifter.

Läs även tidigare artikel av Janne Andersson.

 

 

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren