Livsstil

Entrecote med getost och rödbetor

Foto: Jurek Holzer

Entrecote är skivor av nötkött som kommer från kossans rygg. Namnet betyder ”mellan revben” på franska. Entrecoteskivorna ska vara rejält marmorerade dvs innehålla en hel del fett. Det är fettet som gör köttet saftigt vid stekning och ska därför inte skäras bort förrän efter stekningen.

Till två personer har jag använt följande:

2 rejäla köttbitar (ca 200 g var),

6 kokta rödbetor,

1/2 paket grekisk getost av fetatyp,

1 näve rucolablad,

1 vitlöksklyfta,

timjan, svartpeppar, flingsalt,

rapsolja och smör till stekning.

OBS: till den här maträtten behövs ingen potatis!

Börja med att ångkoka rödbetorna i ca 45 min.

Tag ut entrecoterna från kylen – de ska luftas ordentligt. Platta ut dem lätt med en brödkavel, peppra och låt ligga framme en stund.

Sätt ugnen på 200°.

När rödbetorna svalnat lite skalar vi dem, delar i klyftor som vi lägger i en ugnsfast form med lite rapsolja i. Rödbetorna saltas, peppras och strös över med timjan och finhackad vitlök. Stänk till sist lite mer rapsolja över det hela och ställ in de i den 200° varma ugnen i ca 20 min.

Stek köttet i en glödhet stekpanna (helst en räfflad sådan) ca 1,5 min på varje sida. Salta efteråt.

Vid serveringen strör man smulor av getost över både rödbetorna och entrecoten och dekorerar med rucolablad.

Musik i köket: Tom Waits – Hold on

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren