Läst, Tipsat, Tyckt

Erik Sidenbladhs boktips

Fågel för fågel om livet förr

Fåglar i svensk folklig tradition. Ja, hur intressant låter den här boktiteln? För att gilla en sådan här bok måste man väl ha pippi eller vara koko (ursäkta de billiga vitsarna)? Nej, inte alls, är man det minsta inne på natur och historia blir det jätteintressant när Ingvar Svanberg fågel för fågel berättar om livet och tankegångarna i Sverige förr i tiden. Vilka fåglar bonden hade nytta av, vilka sagor och sägner det fanns, vad fåglarnas sång betydde. Så här sjöng till exempel näktergalen i Skåne: ”Dräng, dräng, dräng, nu ska du följa pigan i säng. Pinka´na, pinka´na, ljuvligt, ljuvligt.” Dialogos förlag.

En mäktig och gripande kör

Tiden second hand av Svetlana Aleksijevitj. Det är en tjock bok, men det var ett stort land, Sovjetunionen. Och människoödena är många och tunga. När imperiet rasade ihop och först blev spelplanen för en ny råkapitalism och sedan ett maktlöst offer för Putins projekt att bygga en ny diktatur – vad hände då med alla människorna?

Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj har en speciell teknik att väva samman rösterna hos de många hundra hon har intervjuat. Det blir en historieskrivning underifrån, en mäktig och gripande kör, en berättelse om mänsklighet under omänskliga förhållanden. I ett okänt land alldeles nära oss. Ersatz förlag.

Smaka på orden, klangerna

Jag är verkligen ingen stor poesiläsare, det är de långa berättelserna som lockar mig. Men ibland så …

… och just nu är det lyrikern Eva Runefelts nya bok Minnesburen som jag har på nattduksbordet för att smutta på några rader då och då. Smaka på orden, klangerna, låta dem sjunka in.

Hon skriver inte svårt alls, och halva boken är inte dikter utan korta prosatexter. Fast det är ungefär samma sak, faktiskt. Att läsa långsamt, njuta, lägga ifrån sig. Och man kan fundera över boktiteln: bärs vi av våra minnen, eller är vi instängda i dem? Bådadera, förstås! Albert Bonniers förlag.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren