Folk, Läst, Tyckt

Ett diskret tigande EU bakom Frankrikes president

Francois Hollande. Foto: en.wikipedia.org

Francois Hollande. Foto: en.wikipedia.org

Kerstin Hallert, mångårig journalist och krönikör på bland annat SvD, numera bosatt i Paris, rapporterar för Nyfiken Grå om fransmännens reaktioner på den avlyssning av tre franska presidenter som blev känd under gårdagen:

Stor uppståndelse i alla medier under hela onsdagen med avslöjandena i nättidningen Mediapart och papperstidningen Liberation från  Wikileaks. Fem rapporter från amerikanska avlyssningsbjässen National Security Agency  (NSA) med avlyssning mellan  2006 och 2012 av tre franska presidenter (Chirac, Sarkozy, Hollande) plus topparna inom förvaltning och parlament.

Hur amerikanerna lyckats med det visste alla. På amerikanska ambassadens tak kamouflerad som ett extra etage finns en hel avlyssningscentral och detta bara några hundra meter från presidenterna i Elyseepalatset.

Som extra salt i den sårade stoltheten framträdde i tv Julian  Assange direkt från Ecuadors ambassad i London med goda råd till löftet att det kommer mer. Tillsätt genast en parlamentarisk utredning med uppdrag att gå på djupet rekommenderade han på bästa kvällstid.

Det föll inte i god jord ens på bortersta höger och vänsterkanten och vem var egentligen Assange. Nej ge asyl åt Snowden i Frankrike hette det.

Hollande tänkte återställa lugnet

Den som inte blev förvirrad var Hollande. Han tänkte  återställa lugnet. Dokumenten märkta Top Secret innehöll inga statshemligheter. De strategiska och kommersiella banden  med USA behövde inte oroas med diplomatiska förvecklingar.

Strategin  var självklart att inför medborgarna visa fasthet och  sorgsen besvikelse. Ett möte med försvarsmakten företrädde fastheten, ett telefonsamtal till Obama den sorgsna besvikelsen. Obama försäkrade att  avlyssning inte längre förekom och inte skulle förekomma i framtiden.

Utrikesministern kallade till sig amerikanska ambassadören, i fransk press populär som den ärtigaste blondinen i stan. Efteråt meddelades medierna att hon fått beskedet att avlyssningen är ”inacceptable” till frågan om den upphört. Värre var det inte.

Barack Obama. Foto: whitehous.gov

Barack Obama. Foto: whitehous.gov

Men en och annan ledarsida har tyckt att Obama  inte är bättre än sina företrädare och flera vill gärna veta varför det varit  angeläget att spionera på hela tre presidenter. Bakom Hollande finns ett diskret tigande EU. Ingen kommentar om avlyssningarna från Angela Merkel  som 2013 var djupt  upprörd efter att ha blivit avlyssnad à l´américaine. Och från Sverige inte ett pip förstås.

Lägg till det en amerikansk utrikesminister som inte bara talar franska  – John Kerry har dessutom hus i Frankrike.

Varför kasta sten i glashus?

Nättidningen Mediapart avfärdar nu bjässen NSA som medioker. Och  varför, säger andra, kasta sten i glashus. Alla avlyssnar alla.Frankrike  Tyskland och Italien har en alldeles egen avlyssningsorganisation. Och just i dagarna  har franska parlamentet godkänt den mest långtgående avlyssningslagen i fredstid som en följd av morden på Charlie Hebdo 7 januari 2015.

Och har inte Merkel vid något tillfälle misstänkt att hon avlyssnas av Frankrike?

Får man reda på var man tappat sina nycklar om man är fin nog att räknas till de avlyssnade, heter det i sociala medier.

Ja, det är just det.  Ingen vet vad dokumenten egentligen innehåller.

Kerstin Hallert.

Kerstin Hallert.

I dag torsdag är det ingen som bryr sig. Frankrike har drabbats av det blinda raseriet hos arga taxiförare  med brinnande bildäck och blockerade avfarter till flygplatser och järnvägsstationer. Sånt säljer.

Kerstin Hallert

Paris 25 juni

 

 

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren