Folk, Tittat, Tyckt

Ett filmäventyr som får biosalongen att skaka

Avengers

James Spader i Avengers

Idag är det världspremiär för den nya filmen om superhjältarna i Avengers: Age of Ultron. Mia Bjelkholm har sett den, liksom den brittiska dramafilmen Mästerskapet som har premiär på fredag:

Fullspäckad action

Det börjar med fullt ös för att sedan öka till stormstyrka. Den som vill se fullspäckad action i två timmar och 21 minuter ska inte tveka när superhjältarna i Avengers slår till igen.

Tony Stark, Iron Man, försöker starta ett fredsbevarande program men det går fel. Jordens framtid är hotad och Iron Man, Captain America, Thor, Hulk, Black Widow och Hawkeye måste nu samarbeta trots svårigheter när gruppen utsätts för splittringsförsök. När den onde Ultron träder fram är det upp till medlemmarna i Avengers att stoppa honom från att sätta sina planer i verket.

Avengers

Superhjältars kläder.

Äventyret får biosalongen att skaka och 3D-effekterna och tekniken briljerar. Märkligt nog dör nästan ingen i filmen och knappast en blodsdroppe syns trots att städer går under. Civilbefolkningen evakueras smidigt och lätt. Men  så är det också ett fantastiskt gäng superhjältar som är i farten.

Avengers: Age of Ultron. Amerikansk Action, från 11 år. Regissör: Joss Whedon

I rollerna: Scarlett Johansson, Chris Evans, Chris Hemsworth, Robert Downey Jr, Mark Ruffalo, Jeremy Renner och Samuel L. Jackson. James Spader är Ultron och två nya karaktärer gör entré: Scarlet Witch (Elisabeth Olsen) och Quicksilver (Aaron Taylor-Johnson).

Världspremiär onsdag 22 april.

Mästerskapet

Asa Butterfield och Sally Hawkins i Mästerskapet

Mästerskapet – rörande om ungas vardag

Matematikolympiaden är en årlig internationell matematiktävling för gymnasister. Sverige har sedan sextiotalet ställt upp i tävlingen, och skickar varje år sex deltagare. Under många år arrangerades uttagningen av det svenska laget i samarbetet med Svenska Dagbladet vid Skolornas Matematiktävling. Jag var själv prisutdelare under flera år.

Sveriges lag fick en silvermedalj 2008 och 2009 fick Sveriges lag två bronsmedaljer. Senast en svensk fick guldmedalj var 1997. För att få delta i matematikolympiaden får man inte studera eller ha studerat vid universitet eller högskola och inte ha fyllt 20 år.

I januari 2011 skänkte Google en miljon euro till IMO eller Matematikolympiaden för att hjälpa till att täcka evenemangens kostnader mellan 2011-2015.

Den 56:e Internationella Matematikolympiaden ska hållas i Chiang Mai, Thailand i år.

Inspirerad av regissören Morgan Matthews egen BAFTA-nominerade dokumentär Beautiful Young Minds, är Mästerskapet  en rörande berättelse om unga människor för vilka vardagen är ett berg att bestiga, och det enda sättet att lyckas är genom det enda språk de verkligen behärskar – matematiken.

Nathan har alltid haft problem att lära känna människor, till och med sin egen mor. Siffror och mönster  är han desto bättre på. När hans lärare uppmärksammar detta får Nathan en plats i den brittiska truppen i den internationella Matematikolympiaden. Bland sina medtävlare i laget upptäcker han att han inte är så udda ändå. Det finns till och med  plats för lite romantik i hans liv.

Mästerskapet. Brittiskt drama. Från producenterna bakom Mandela: Long Walk to Freedom

I rollerna:  Asa Butterfield, Rafe Spall och Sally Hawkins

Svensk biopremiär 24 april 2015

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren