Folk, Sport

Ett idrottskulturellt storverk

Foto: sv.wikipedia.org.

Idrott är naturligtvis också kultur och sällan har detta förklarats bättre än i en nyutkommen bok, Idrottsplatsen i våra hjärtan.

Trion Göran Willis, Ronald Åman och Mats Tallkvist har gjort en sagolik och heltäckande tripp genom det svenska idrottslandskapet och tillsammans med förlaget Arx i Malmö har man skapat en mycket vacker och till läsning lockande bok.

Göran Willis och Ronald Åman. Foto: arxforlag.se.

Göran Willis och Ronald Åman. Foto: arxforlag.se.

En fullträff för vänner av idrottsnostalgi, men också en fin berättelse om hur idrottslandet Sverige vuxit fram.

Ståtliga arenor

Visst finns det ståtliga idrottsarenor i vårt land och nog är Torben Gruts olympiska Stadion i Stockholm den verkliga pärlan, lite undanskuffad numera, men definitivt värd de miljoner som ett underhåll kan kräva. Slottsskogsvallen i Göteborg, Olympia i Helsingborg, Stora Valla i Degerfors, Stadsparksvallen, Jönköping, Örjans Vall i Halmstad är andra över riket välkända idrottsplatser. Alla väl värda ett besök.

Men jag fastnar för andra arenor, som så fint beskrivs i boken. Många är tämligen okända utanför den egna bygden, men alla är monument över kärleken till idrotten, kanske främst fotbollen som funnits och finns i vårt avlånga men numera ganska utglesade land.

En vemodig fråga: Kommer alla dessa vallar att överleva?

Allanvallen (Skåne), Tranbärsvallen (Göteborg), Svartåvallen (Östergötland), Lövåsvallen (Dalsland), Nordahlsvallen (Västerbotten), Skyllebergsvallen (Närke) Skogsvallen (Härjedalen) är bara några få exempel.

Friends Arena och Tele 2 är urflotta anläggningar, men det tar nog ett tag innan supportrarna riktigt älskar dem.

Lite synd är det att författarna uteslöt det rivna Råsunda, som ju under sina 75 år hann bli både älskat och fruktat. En i sig makalös idrottshistoria. Om inte annat kunde man ju ha påtalat det kulturmord som fotbollsförbund och myndigheter gemensamt begått.

Överallt finns de, läktarna

Boken om våra älskade idrottsplatser understryker att man måste beundra den flit som Sveriges idrottsbyggare uppvisat genom åren. Idrottslyckan skiftar och man kan ju inte riktigt veta vilken publikkapacitet som är den rätta.

Foto: ifggoteborg.se.

Slottsskogsvallen i Göteborg. Foto: ifggoteborg.se.

Men en hyfsat stor läktare kan man alltid ordna till och det är bilderna av dessa ofta hemtrevliga anläggningar som fascinerar mest. Överallt finns de, läktarna som inte riktigt täcker en långsida, men som genom åren gett skydd åt generationer av lokalsupportrar och gästande publik.

Variationerna är många, men omsorgen om den egna idrottspubliken finns överallt. Måtten ska vara rejäla men inte för vräkiga, det tycks ha varit huvudtanken från norr till söder.

En rörande bild av det svenska landet lagom, som nog alltid finns lite närmare än du egentligen anar.

Boken är ett idrottskulturellt storverk med många fynd och ytterst välskrivet. Grattis, författare och förlag.

  1. Göran Söderlund

    Mycket bra, Sune!

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren