”Våra äldre har slitit ett helt liv. Men medan vi i arbete ökar våra inkomster, blir våra pensionärer allt fattigare. Fattigast av alla är mormor och farmor…
…Är det så vi vill behandla de vi borde hylla och tacka? Dags att skriva om reglerna.”

Frida Boisen. Foto: Ylwa Yngvesson/Expressen.

Så här dundrar Expressens Frida Boisen på i en krönika som publicerades häromdagen med rubriken: Tacken? Var femte äldre under fattigdomsgränsen.

Utgångspunkten för hennes krönika är det pensionssystem som de fem riksdagspartierna (utom V) slöt i mitten på 1990-talet. Vi fortsätter saxa ett par stycken ur krönikan:

”Siffrorna talar sitt tydliga språk: Enligt Eurostats beräkningar lever 355 000 svenska pensionärer under EU:s gräns för risk för fattigdom – en ökning med 40 000 personer på ett år.
Och ja – mest utsatta är kvinnor över 75 år, där var tredje har inkomster under EU:s gränsvärde för risk för fattigdom.
För var tredje 80-årig tant, är det alltså inte självklart att kunna gå till tandläkaren, när du får akut tandont. För pengarna finns inte.”

Och så slutklämmen:

”Var fjärde svensk är i dag över 65 år.
Och jag bara undrar: Landets pantertanter, vad väntar ni på?
Organisera er. På riktigt.
Ta kommandot.
2018 är valår.
Det är ovärdigt att vi är det land som går tvärtemot resten av Europa och låter våra äldsta vända och vrida på varenda korvöre. Det är inte rättvist.
Regeringen presenterade ju tidigare i år att skatten för pensionärer ska sänkas med 200 kronor från 2018. Det var ju en fin liten symbolgest. Men fortfarande betalar mer än hälften av alla pensionärer mer i skatt än vad löntagare gör.
Pensionssystemet är ingen enkel fråga. Men den är akut.
Jag vill se de riktigt kloka strategierna för hur vi ska vända fattigkurvan för våra 80-åriga tanter. Och jag vill se den nu.
Alla kloka gummor – vänta inte på att någon politiker ska fatta ett klokt beslut. Lansera de vinnande pensionsstrategierna själva! Starta tantuppropet!
Jag kommer att backa er!”

Tack för dina ord Frida Boisen säger vi. Och hoppas att du och Expressen backar upp Nyfikengrås egen satsning på bättre pensioner. Gå in på Pensionärsligan, där samlar vi stort och smått om vad som händer i frågan. Allt för att skapa ett pensionsuppror som heter duga för alla tanter och farbröder som måste suga på ramarna för att få sin pensionsvardag att gå ihop.