Placki är ett kulinariskt barndomsminne från min uppväxt i Polen. Vi barn åt dem gärna med socker på. Placki (uttalas: platski) är potatisplättar som liknar svenska rårakor. I dagens dietsamhälle uppfattas de säkert av många som en riktigt onyttig kolhydratbomb. Här föreslår jag två enkla röror som tillbehör istället för socker. Eller varför inte testa att äta placki med den polska surkålen med morötter i som kan köpas på burk?

Placki (2 pers)

6 – 8 potatisar av mjölig sort (jag använde mandelpotatis), 1,5 – 2 msk vetemjöl, 1 ägg, 1 gul lök, 1 msk creme fraiche, 2 krm salt, svartpeppar, solrosolja till stekning.

Riv potatisen (fint eller grovt – det är en smaksak), finhacka löken. Rör ihop alla ingredienserna ordentligt.

Värm upp en eller två stekpannor till medelvärme med 1 msk olja i varje, forma smeten till plättar med en sked, platta ut dem och stek ca 5 – 6 min på varje sida tills de fått en gyllenbrun färg. Plättarna bör vara tunna och knapriga.

Skink- och yoghurtröra.

Rör ihop 200 g turkisk yoghurt med 1 msk olivolja, 2 – 3 skivor serranoskinka skuren i små bitar, 0,5 dl hackad färsk basilika och svartpeppar.

Sikrom- och crème fraicheröra.

Rör ihop ca 80 g sikrom med 1 dl crème fraiche och 0,5 dl hackad dill. Salta vid behov. Om du använder fryst rom bör du låta den tina och rinna av ordentligt i en finmaskig sil.

Musik i köket: Jim Reeves – Memories are made of this