Plåtat, Tipsat

Ett slott med litterära anor

Årsta slott en dag när lätta sommarmoln drar fram över en knallblå himmel. Foto: Ola Berglund

Slottstokig? Eller kanske intresserad av Fredrika Bremer? Oavsett vad man råkar vara är ett besök på Årsta slott i Haninge söder om Stockholm en bra idé för helgutflykten.

Slottet har en lång och spännande historia. Det började byggas på 1640-talet och blev klart 1651. Byggherre var friherre Claes Hansson Bielkenstierna, mannen som var amiral och befälhavare över svenska flottan när Sverige krigade mot Danmark 1657 till 1660.

På 1800-talet ägdes Årsta slott av brukspatron Carl Fredrik Bremer. Han köpte stället för att ha det som sommarställe. Så det var här dottern, Fredrika Bremer, tillbringade sina somrar. Det var ocskå på Årsta slott hon verkade som banbrytande författare och kvinnorörelsens stora frontfigur fram till sin död på nyårsafton 31 december 1865. Fortfarande finns hennes empiremöbler kvar i ett rum på andra våningen.

In i slottet kommer man inte utan att ta kontakt med Årstasällskapet. De ordnar visningar efter överenskommelse.

Den 16 september är det möjligt att se interiören, då ordnas Fredrikadagen från 12.30 till kl 16.

Eller så hakar man på en litterär rundtur på Södertörn som arrangeras onsdag 5 september med besök på Årsta slott och Moa Martinsons torp i Sorunda. Turen avslutas med lunch hos Wendela Hebbe i Södertälje

Salar fyllda med gyllene föremål. Foto: Ola Berglund

Sovalkov som heter duga. Foto: Ola Berglund

Nyfikengrås Ola Berglund hade tur att få vara med på en visning i somras: – Intressant, framför allt om Fredrika Bremer och hennes hårda barndom med en sträng och mentalsjuk far.

En pampig entré. Foto: Ola Berglund

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren