Samhälle

Eva Hamilton: -Behovet av public service är större än någonsin

Eva Hamilton. Foto: Carl-Johan Söder.

Hej Eva Hamilton, före detta vd på Sveriges Television, tidigare bland annat reporter, chef och utrikeskorrespondent på SVT, vad gör du nuförtiden?

Jag jobbar i styrelser i företag som är sinsemellan mycket olika: börsnoterade, ideella, ganska små och mycket stora. För några är jag ordförande, för andra styrelseledamot. Och så håller jag ganska ofta föredrag om ledarskap och om vårt digitala medielandskap.

Hur tycker du ditt gamla företag sköter sig numera?

En klok princip för en gammal vd är att inte ha synpunkter på vad den nya gör. Men jag vill ändå gärna berömma SVT:s ledning för de tydliga prioriteringarna av barn på alla plattformar och på SVT Play.

Längtar du tillbaka?

Nej, jag är inte sån. Jag valde ju själv att sluta för att jag kände att det var dags för något nytt. Och jag ville göra det medan andra företag och verksamheter fortfarande anser att jag kan tillföra något.

Men jag följer SVT noga och med kärlek, jag blir stolt när det går bra och orolig när det är problem.

Och jag är starkt medveten om att jag haft lyckan att få ägna en stor del av mitt yrkesliv åt ett viktigt företag som berör och angår hela Sverige.

Hur tycker du svenska medier sköter sin nyhetsbevakning när det gäller flyktingfrågan till exempel?

Det saknas balans. Nu är det en stark tonvikt på alla problem som flyktingvågen för med sig.  För bara ett år sen ansågs denna typ av rapportering bädda för Sverigedemokraterna.

Mats Knutson fick kritik för att han inledde ett Agenda med frågan ”’hur mycket invandring klarar Sverige”. Den upprörda debatten som följde var huvudlös. För det är klart att det finns ett tak för hur många bostäder, nya skolor och SFI-lärare det finns. Precis som det finns ett tak för försvarskostnaderna eller satsningar på höghastighetståg

I dag skulle jag önska att vi talade mer om att arbetskraften måste öka med en halv miljon fram till 2030 bara för att klara nuvarande levnadsnivå och att flyktingarna kanske är vår framtida räddning. Och att många av de flyktingar som nu kommer är de mest kompetenta och initiativrika människorna i vår tid.

Hur tycker du att bevakningen av Fotbolls-EM har varit hittills?

Vi blir lika förvånade varje gång det visar sig att Landslaget inte som av ett under förvandlats till europeisk toppklass…

Hur tycker du att SVT hänger med när det gäller t ex snabbhet och trovärdighet i den växande digitala världen?

Utifrån förutsättningen att affärsmodellen är något i sammanhanget så udda som public service: utomordentligt väl!

Vilka är de stora utmaningarna för tv-bolag de närmaste åren?

Samma som för print (tryckta medier/red:s anmärkning): utmaningarna kommer från de amerikanska giganterna. Att Facebook nu prioriterar rörlig bild och livesändningar.  Facebook kan erbjuda ett skräddarsytt, personligt utbud där du själv är medproducent.

Att Youtube har den bästa videoplattformen alla kategorier och att deras utbud är gränslöst.

Att Google effektivt suger upp annonsintäkterna för traditionell media, de kontrollerar 95 procent av sökmarknaden i Sverige. Alla är beroende av Google. Och allt vad vi gör registreras av Google.

Tror du att det finns utrymme för stora  public service-bolag även i framtiden?

Behovet är större än någonsin. Särskilt i ett litet land med ett språk som talas av tio miljoner invånare. Här finns inte lönsamhet för undersökande journalistik, klassisk kultur eller barnprogram producerade i en svensk kontext.

Utrymme är inte av Gud givet. Det skapas av medborgare och politiker. Inget tyder på att public service är mindre relevant idag än för tio år sen. Det som har ändrats är plattformar och skärmprylar, inte behovet av engagerande innehåll.

Du har nya uppdrag som inte handlar om journalistik eller program, hur känns det?

Spännande. Svårt. Utvecklande.

I Fortum kokar vår tids stora viktiga politiska frågor samman: CO2- utsläpp och Paris-överenskommelsen, solpaneler, kärnkraft och oljepriser, elbilar och nya sätt att göra sin ”egen” el.

På Dramaten brottas man med samma problem som SVT har gjort.

I LKAB/ SSAB gör man världens klimatsmartaste stål. Hur säkra framtiden när brasilianarna kan gräva upp sin malm på ytan medan vi måste borra oss ned 1300 meter under jord?

I Lindex investerar man i e- handel och digitaliserade köpmönster i konkurrens med globala aktörer: samma verklighet som svensk media tampas med.

Och i tv- produktionsbolaget Nexiko handlar det om att växa i en marknad med allt tunnare marginaler.

Vad är den stora skillnaden mellan att verka på SVT eller i ett affärsföretag?

Avkastning på kapital.

Tycker du att vi har för låg pensionsålder i Sverige?

Jag tycker frågan är fel. Det finns hur mycket viktiga arbetsuppgifter som helst, också för äldre. Men jag tycker inte att det är rimligt att folk ska ha en lagstadgad rätt till lön och anställningstrygghet i all oändlighet. Vilket företag ska då ha råd att anställa de unga, nyutexaminerade?

Men gör det gärna mer lönsamt för äldre att jobba, att rycka in på den gamla arbetsplatsen eller att våga starta något alldeles nytt. Det är klokt också ur nationalekonomisk synpunkt.

Tycker du att äldre har eller får för lite respekt och utnyttjas för dåligt?

Nej. Den typen av klagomål är inte konstruktiva – och föga attraktiva.

Vad önskar du mest av allt just nu?

Att det ska gå bra för alla mina egna och lånade barn.

Fakta

Foto: Ingrid Lindgren.

Röjsågsläge. Foto: Ingrid Lindgren.

Namn: Eva hamilton

Ålder: 62

Familj: man, söner och extrasöner, svärdöttrar och barnbarn.

Bor: Nacka

Hobby: Röjsåga sly

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren