Debatt, Krönika, Mat Recept, Samhälle

Få vi äldre bra mat på vår höst?

Tabell över äldreutvecklingen i Sverige 1960–2010

1960 var vi 7,5 milj invånare varav 885.000 var 65 år och äldre.
1970 var vi 8,1 milj och 1.115.040 var äldre.
1980 var vi 8,3 milj och 1.360.000 var äldre.
1990 var vi 8,6 milj invånare och 1.530.000 var äldre.
2000 var vi 8,9 milj och 1.530.000 var äldre.
2010 var vi 9,4 milj och 1.740.000 av oss var 65 år eller äldre

Som vi kan se av diagrammet över vår befolkning genom åren så ökar andelen 65 år och äldre för varje år utom år 2000 då de äldre låg kvar på samma procentuella nivå två år i rad.
Troligen var de drygt 300.000, som vi det året ökade med, mest unga inkommande flyktingar.

Utvecklingen är dock helt klar.
I princip blir vi, både nu och framåt, allt fler äldre som alla ska ha rätt till god och närande mat genom insatser av sociala och kommunala instanser.

Vad ställer detta för krav på måltiderna framöver?

Låt oss börja med att studera gruppen äldre.
Idag är den gruppen mera aktiv, har ett socialt rikare liv och kommer att kunna fortsätta att hålla på med olika saker på ett annat sätt än tidigare. Ekonomin är idag dessutom ofta bättre för pensionärer än den var förr.

Alltså kan vi lätt inse att den här gruppen kommer att resa mycket mer än förr och ses på matställen istället för att mötas hemma.
Krogarna har redan upptäckt den här målgruppen och på många håll finns det seniorrabatter för dem som vill gå krogen, ensamma eller tillsammans – bara de inte går på tider som övriga grupper gör.

Det sociala livet delas bäst i måltiden

Det är allmänt känt och erkänt att det är få saker som tillför det sociala spelet mellan människor så mycket som att dela måltider. Då kan vi möta varandra på ett mera nära plan och dela med oss av sådant vi funderar över.
Redan kan vi konstatera att det finns allt fler platser där äldre kan gå in och äta tillsammans med andra personer till ett bra pris och därmed också få möjlighet att träffa andra grupper i samhället.

Och, framför allt, genom dessa nya matställen är det många fler som kan
 lippa sitta och äta utan sällskap.
Att få en matlåda att värma i micron och äta upp i ensamhet är, med förlov sagt, ingen höjdare för äldre som ofta upplevt så mycket bättre måltider tidigare i livet.

Kunskap och skicklighet

Ett krav som redan ställs och som kommer att bli allt mer betydelsefullt är att centralt producerade luncher eller middagar tillagas med kunskap och skicklighet.
Forna tiders simpla skolbespisningar blir utan betydelse i framtiden.
Kraven är redan stora på att mat ska vara omväxlande och vällagad och lagas med hänsyn till miljöpåverkan och helst också av ingredienser som växer i närheten så att vi slipper onödiga transporter.

Boendet kommer att förändras

Det är också mycket troligt att vårt sätt att bo som äldre kommer att
förändras.
Hur roligt är det att sitta som åttio-nittioåring i samma, ganska stora,
lägenhet som varit ens hem de senaste femtio åren?

Många kommer troligen att sälja sina stora lägenheter, i varje fall om
politikerna kan få ändan ur och minska skattesatsen när bostadsförsäljningen sker för att vi blivit äldre.
Då kan vi, med god ekonomi, flytta in i det som idag ofta kallas
trygghetsboende och som innebär att lägenheter på 1-3 rum bara har ett enklare pentry eftersom mat lagas i ett central kök i kvarteret.

Var och en kan då själv bestämma om hon eller han vill ha en enklare måltid för sig själv eller njuta av en måltidsbaserad social samvaro där var och en gör insatser efter personlig förmåga och då också får ta del av andras förmågor.

God ekonomi när äldre är med i matlagningen

Till sist ska vi även komma ihåg att det finns en nästan ofattbar skatt bland de äldre när det gäller att äga förmågan att laga god mat.
Av nästan ingenting kan de äldre få ihop de mest underbara måltider eftersom de vet vad som passar ihop när de väljer ingredienser.
Sådan kunskap och erfarenhet kan ge en nyttig och stärkande måltid med, ibland, rent fantastiska lukter och smaker.

Detta ska inte få gå till spillo.
Låt oss istället dela med oss så mycket vi kan, till gagn för både oss själva och våra medmänniskor.

Och låt det framför allt inte fortsätta att vara så miserabelt med de äldres matförhållande som det är på sina håll idag,  vilket Norbert Fürlinger visar i sin karikatyrteckning.


Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren