Folk, Sagt, Tyckt

– Facebook och Google, inte public service, är hotet mot tidningarna

Christina Jutterström. Foto: sv.wikipedia.org/boberger

Christina Jutterström. Foto: sv.wikipedia.org/boberger

Vad gör du nuförtiden? I dag inleder Janne Andersson en intervjuserie för Nyfiken Grå med just den frågan. 

Han kommer att ställa den till ett antal mer eller mindre kända personer – ofta i mediebranschen – som passerat 60-plus. Publicisten Christina Jutterström, numera 75, är först ut. (Längst ner i texten finns en utförlig faktaruta). Hon är fortfarande i full sving efter åren som bland annat chefredaktör för Dagens Nyheter och vd för Sveriges Television.

Hej Christina! Vad gör du nuförtiden?

–        Efter ett sorgens år efter Ingemars död fungerar livet igen, om än långt ifrån som förr.

Jag har ett mycket meningsfullt uppdrag som ordförande för insamlingsorganisationen WaterAid, vars insamlade pengar går till rent vatten och sanitet till världens fattigaste. Det innebär bland annat resor ut i världen, senast Nepal och Uganda.

Jag har återknutit kontakten med medievärlden i form av styrelseuppdrag i Publicistklubben och ledamot av Pressens Opinionsnämnd. Så har jag upptäckt senioruniversitetet och stillar min nyfikenhet med att läsa astrofysik.

Roligast är ändå mina fyra barnbarn mellan fyra och 20 år. Dagishämtning ingår.

Stockholms jazzfestival pågår för fullt, är du fortfarande engagerad i den?

–        Jag gör min sista festival som ordförande. Har varit spännande att delta i flytten från sommarfestival till oktoberfestival. Vi har gått från en publik på 12 000 till 22 000 förra året. Nu är det jazz på över 40 ställen i Stockholm i tio dagar!

Vad är ditt största och finaste minne från jobbet med jazzfestivalen?

–        När det gäller artister är min största upplevelse 80-årige saxofonisten Wayne Shorter förra året. Rent magiskt.

Vad tycker du om mediasituationen i Sverige och världen? Det verkar som om guldåldern vi upplevde och jobbade under är över nu?

–        Det är en svår situation, inte minst för landsortstidningarna. De flesta upptäckte för sent att vi människor förändrat vanor och att världen förändras. Kravet på mod och kreativitet och tro på att en förändrad värld också går att leva i och med är viktiga nycklar till överlevnad och framgång.

Vad tycker du om Dagens Nyheters utveckling, du var ju chefredaktör där i 14 år?

–         Jag är rätt nöjd numera efter att ha klagat några år. Kvaliteten är oftast hög och angelägenheten god. Den är viktig, relevant och ganska intressant igen.

Sveriges Television där du var vd, och Sveriges Radio, blir alltmer betydelsefull i takt med att de privata aktörerna får det svårare och svårare ekonomiskt, hur ser du på den utvecklingen?

–        Public service är med mitt sätt att se minst lika viktig som hittills för medborgarna och för samhällsbygget i det här landet. Attackerna är många mot public service  och verkar öka, inte minst från dagstidningarna. Jag tycker man gör något rätt korkat.

I dag är inte public service hotet mot tidningarna. Det är i stället Facebook och Google som breder ut sig och nu också satsar på tidningar. Svenska medier borde jobba tillsammans i stället och hitta egna kreativa strategier både när det gäller journalistiken och ekonomin.

Var journalistiken bättre förr – på din – och min – tid?

–        Inget svart eller vitt svar på detta. Den grävande journalistiken är klart bättre än förr och då jag var aktiv reporter. Däremot finns det allt för mycket slapp journalistik som består av till exempel okritisk publicering av pressmeddelanden och PR-utskick. Delvis, men inte helt, beror det på att allt färre journalister ska göra allt mer. Jag saknar förtecknen ”viktigt, relevant och intressant”.

Vad tycker du om att TV4 nästan försvunnit som allvarlig konkurrent i och med nedläggningen av lokaltv och nedmonteringen av samhällsbevakningen?

–        Det är sorgligt att konstatera att pengarna i TV4 fått makten över ordet och att politikerna låtit detta ske. Fyran var ändå halvt public service under ett antal år och på nyhetssidan nyttig konkurrent till public service, både SVT och SR.

Längtar du tillbaka till DN och SVT?

–        Nej, det gör jag inte. Det var viktiga år i mitt yrkesliv, men avslutade perioder. Däremot följer jag nära vad som sker på mina tidigare arbetsplatser.

Du fortsätter att jobba fast du är 75 år. Tycker du att pensionsåldern i Sverige  borde höjas eller göras mer flexibel?

–       Den bör nog både höjas och göras mer flexibel. Jag träffar så många pigga pensionärer nuförtiden. Vi skulle kunna spela en roll lite längre på olika håll i samhället.

Fakta

Namn: Christina Jutterström

Ålder: 75 år

Bor: Sörmland och Uppsala

Familj: Barn och barnbarn

Hobby: Uteliv av olika slag och läsning. Matlagning börjar bli roligt igen.  Ingemar skötte alltid den de sista åren han var i livet så jag kom av mig.

Chistina Jutterström var Eko-chef och anställde mej hösten 1979. Hon var den bästa chef jag haft.

1982 – 1995 var hon chefredaktör för Dagens Nyheter.

1995 – 1996 var hon chefredaktör för Expressen.

2001 – 2006 var hon vd på Sveriges Television.

Hon var gift med Ingemar Odlander, Rapportchef, programledare, utrikeskorrespondent, Publicistklubbens ordförande, bonde med mera, från 1978 och fram till sin död 2014.

Han var för övrigt den näst bästa chef jag haft och gav mej uppdraget att starta SVT:s regionala nyheter ABC 1986.

 

 

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren