Folk, Sagt, Tipsat

Facebookflugan inte över riktigt än

Foto: sxc.hu svilen 001

Foto: sxc.hu svilen 001

Hur står det till på facebookfronten? Älskar du fortfarande att följa dina kompisars förehavanden? Och berätta om dina egna?  Eller har du tröttnat och funderat på att lägga av? Om du nu inte är en sån där som rynkar på näsan när man frågar om du är med på facebook, och sedan får lyssna på en föreläsning om alla faror som lurar där…

Hur som helst har nu forskarna börjat intressera sig för hur flitigt facebookanvändande kan påverka oss.

82 studenter i 19-årsåldern studerades under en tvåveckorsperiod av forskare vid universitetet i Michigan. De fick svara på frågor om hur de mådde, hur mycket facebook de höll på med och hur mycket de umgicks med familj och vänner.

Och de fann ett klart samband: Ju mer facebook desto större sannolikhet för att studenterna skulle känna sig olyckliga.

– I stället för att öka välmåendet har vi upptäckt att facebook ger motsatt resultat, det vill säga att välbefinnandet undergrävs, kommenterade socialpsykologen och författare till studien Ethan Kross till nyhetsbyrån AP.

Forskarna fann också att så fort testpersonerna umgicks med verkliga vänner ökade deras nivå av tillfredsställelse.

Amerikanska nättidningen Huffington post publicerade för ett tag sedan elva skäl till att lämna facebook. Så här låter de i korta drag:

1. Allt färre orkar skriva något intressant eller trovärdigt. Enbart bild är bättre.

2. Det har blivit allt svårare att vara ”privat”. Det är mycket man inte vill lämna ut av sitt liv till allmän insyn.

3. Generationerna följer varandras förehavanden. Nu när vi äldre har lärt oss vara med kan vi följa vad våra barn och barnbarn har för sig. Och vice versa. Det är ju de som lärt upp dig!

4. Rätt vad det är lägger de ut en kommentar eller bild på dig som du inte alls gillar…

5. Facebook håller koll även på sådant som du skriver men avstår ifrån att publicera. Det är rätt troligt att det finns sparat på nätet med tid och allt.

6. Det finns en risk för att du nedvärderar ditt eget liv när du ser hur positivt alla andra framställer sina.

7. Facebooks automatiska funktioner erbjuder dig att bli vän med dina vänners vänner som du inte har ett smack att göra med i verkliga livet.

8. En vacker dag inser du att du egentligen bara vill vara kompis med ett tjugotal av de flera hundra som är dina facebook-vänner.

9. Det finns en gräns för hur mycket facebook-lycka man står ut med.

10. Annonserna har blivit en plåga. Det senaste är ett försök med automatiska videoannonser som sätts igång så fort du bara scrollar förbi. För att slippa eländet måste du blockera Flash eller lämna facebook helt och hållet.

11. Den som skiljer sig eller avslutar ett förhållande vill såklart ändra statusraden på Facebook och då vet plötsligt hela världen vad som hänt och vill veta mer…

Känner du någon som gått ur Facebook? Berätta gärna för oss på [email protected]

Fortfarande är de inte så många, de där avfällingarna. Enligt den senaste amerikanska statistiken är det över 70 procent av alla vuxna amerikaner som är med i sociala nätverk. Kurvan går fortfarande brant uppåt, inte minst för 50-åringar och äldre.

2006 var det EN procent av alla över 65 som utnyttjade något socialt nätverk, i maj 2013 var det 43 procent. Av 50-64-åringarna är det 60 procent, mot 6 procent 2006. Den enda åldersgrupp där det börjat plana ut är 30-49-åringarna, enligt PEW Internet som gör mätningarna.

Så än dröjer det nog ett tag innan det vänder.

 

  1. alf

    Både min sambo och jag testade Facebook för några år sedan. Vi vill själva styra över det vi ”delar” med oss. Och så lättvindigt som man blir ”vän” på Fb existerar inte i vår sinnevärld.

    Visst jag är inne på några sajter och diskuterar äldrevården och en del andra aktuella händelser. Jag har en blogg med begränsade möjligheter till kommentarer och jag nyttjar både Youtube och Picasa flitigt.

    Nej jag Twittrar ej heller eller nyttjar någon annan dito socialt forum.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren