Folk, Kultur

Familjefilm med humor, hjärta och action

Intresset är jättestort när den desperate teaterdirektören Buster Moon utlyser en sångtävling med ett fantastiskt pengapris till vinnaren i familjefilmen Sing. Alla olika sorters djur anmäler sig.

Mia Bjelkholm har sett två filmer med premiär i julveckan.

Sing

Moon-teatern är en lätt nedgången byggnad där koalan Buster Moon basar över verksamheten. Ända sedan han som liten besökte en föreställning har han varit besatt av teater- och sångföreställningar.

Men ekonomin är usel. Som ett sista försök att få ordning på pengarna kommer han på den lysande idén att ordna en sångtävling. Av misstag går flygblad ut med uppgiften att prissumman är enorm och intresset blir naturligtvis där efter.

Sing utspelar sig i en värld som vår men alla invånare är djur. Vi möter alla intresserade och särskilt dem som kvalificerar sig till finalen. Där är den stöddiga musen, den stressade grismamman, den blyga elefantflickan, den punkiga igelkottsflickan och den  hederliga gorillan bland andra.

Det är musik med fler än 65 hitlåtar. Det är roligt tecknade djur av alla slag. Det är humor, hjärta och action. Det är en historia som är förutsägbar men ändå underhållande så länge den pågår – i närmare två timmar.

Skaparna av Minions har gjort ännu en film som säkerligen går hem hos både barn och vuxna.

Animerad familjefilm i 3D från studion Illumination.

Regi och manus: Garth Jennings.

Producenter: Chris Meledandri och Janet Healy.

Amerikanska röster: Matthew McConaughey, Reese Witherspoon, Seth MacFarlane, Scarlett Johansson. John C Reilly, Taron Egerton, Tory Kelly och Jennifer Saunders med flera.

Svenska röster: Morgan Alling, Pablo Cepeda, Jasmine Heikura, Hanna Hedlund och Mimmi Sandén med flera.

Premiär den 21 december.

 Jim (Chris Pratt) väcker Aurora (Jennifer Lawrence) ur sin vilokapsel 88 år innan det är meningen att hon ska vakna för att slippa ensamheten i rymdskeppet.

Jim (Chris Pratt) väcker Aurora (Jennifer Lawrence) ur sin vilokapsel 88 år innan det är meningen att hon ska vakna för att slippa ensamheten i rymdskeppet.

Ett kammarspel för två

Passengers

I rymden kan ingen höra dig skrika! Mekanikern Jim (Chris Pratt) befinner sig precis i den situationen när han vaknar upp 90 år för tidigt i ett rymdskepp som gör en 120-årig resa.

Farkosten ska  till en ny planet som människorna på jorden koloniserar. En ny civilisation ska startas. Det är meningen att alla 5 000 passagerarna och några hundra i besättningen ska sova i vilolägeskapslar under färden för att inte åldras.

Men något går fel och Jim vaknar, men upptäcker snart att det bara är han som är vid medvetande. Upptäckten är förödande. Rymdskeppet är lyxutrustat och har en bar där en robot serverar drinkar och konverserar med Jim. Det är den enda ”mänskliga” kontakt han har.

I två år ägnar han åt att supa och låta kroppen förfalla innan han bestämmer sig för att väcka en vacker kvinna, Aurora, (Jennifer Lawrence). Han talar inte om för henne att han medvetet väckt henne och snart spirar romansen.

De två försöker hitta ett sätt att komma tillbaka i viloläge i sina kapslar, men alla försök verkar lönlösa. Efter ett tag upptäcker de också att allt inte står rätt till med skeppet. En kamp för överlevnad startar. 

Det här är ett kammarspel med i huvudsak två roller. Roboten som inte är helt att lita på spelas av Michael Sheen. Ödsligheten på det stora rymdskeppet är påtaglig och det är lätt att förstå känslan av hopplöshet när försök att finna lösningar stoppas av till exempel olika biljettpriser. Utan guldbiljett ingen access till viktiga ställen – och inte annat än torftig mat för lågprispassageraren Jim.

Rymden är ett populärt tema och just nu går flera filmer. För den intresserade är detta helt klart en sevärd historia som inte känns helt orealistisk. 

Regi: Morten Tyldum.

Manus: Jon Spaihts.

I rollerna: Jennifer Lawrence, Chris Pratt, Michael Sheen, Laurence Fishburne, Andy Garcia.

Premiär 21 december. 

 Robotbartendern Arthur (Michael Sheen) serverar den ensamme gästen Jim (Chris Pratt) hur många drinkar han vill och konverserar vänligt.

Robotbartendern Arthur (Michael Sheen) serverar den ensamme gästen Jim (Chris Pratt) hur många drinkar han vill och konverserar vänligt.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren