Ätit & druckit

Favoritviner till påskmaten

Påsken är vår största mathelg. Här kommer några tips på mina favoritviner till påskmaten.

Lammet behöver ett fylligt, mustigt rödvin för att matcha köttets kraftiga smak.

Gr-174 kommer från trendiga Priorat i Spanien. Vinet påminner mycket om Amaronevinerna, mustigt, kryddigt med smak av vanilj, skogshallon och choklad. Det är gjort på en blandning av lokala druvor och 35 procent cabernet sauvignon. I likhet med många moderna spanska viner har man blandat i druvor med ursprung från Frankrike. En av mina absoluta favoriter till lamm.

Laxen skall matchas med ett mineraligt, torrt, friskt vin eller varför inte ett mousserande. Bubbel är aldrig fel. Många fördrar dock ett halvtorrt vin.

Clotilde Davenne är drottningen av Chablis. Hon var i många år vinmakare hos välkända firman Brocard som är en av de stora i Chablis. Det här är hennes budgetvin från en vingård som ligger 10 meter från gränsen till Chablis. Clotilde gör även riktiga Chablis men jag tycker detta är det mest prisvärda av hennes viner. Torrt, krispigt, mineral och balanserat. Ett vin som passar både till prat och mat.

Rött vin

Louis M. Martini Sonoma Cabernet S. USA nr 6533 99 kr

GR-174, Priorat, Spanien nr 2770 129 kr

Chateau Pech-Latt, Corbiers, Frankrike nr 2233 95 kr

Vitt Vin

Clotilde Davenne, Bourgogne Blanc, Frank. nr 5562 99 kr

A Christmann, Riesling Tyskland (halvtorrt) nr 5882 125 kr

Mousserande

Domaine Ste Michelle Brut, Washington, USA nr 7887 99 kr

Pol Roger, Brut Reserve nr 7549 367 kr

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren