Ätit & druckit, Tipsat, Upplevt

Feminin potatis

Foto: Jurek Holzer

Att olika potatissorter har för det mesta fått feminina namn som Minerva, Mira, Ballerina, Magda, Sava eller Felicia är en ny upptäckt för mig. Nu har jag hittat ännu en potatis som lystrar till ett kvinnligt förnamn. Den heter Cecile kommer ursprungligen från Holland. Den godaste jag ätit, faktiskt. Den har en fyllig och lite syrlig smak, är fast i konsistensen och har en smörig doft.

Grillad lax med avokadoröra och ugnstekt Cecilepotatis (2 pers)

2 lagom stora bitar av laxfilé, ca 150 g var

6 – 7 Cecilepotatisar, 0,5 citron

0,5 dl klippt gräslök

en nypa röd paprikapulver

1 msk rapsolja

salt och svartpeppar.

Avokadoröra:

1 mogen avokado

1 ägg

1 liten gul lök

salt och svartpeppar, efter smak

1 citronklyfta

en nypa torkad basilika

0,5 matsked rapsolja.

Sätt ugnen på 200°.

Börja med avokadoröran: koka ägget hårt tillsammans med löken (ca 10 min). Låt svalna. Gröp ur avokadon och mixa ihop den med  ägget, löken och oljan med hjälp av en stavmixer. Krydda och pressa i citronen. Rör om.

Skölj potatisen, dela den i halvor på längden, lägg i en ugnsfast form med några stänk rapsolja i, salta och krydda med paprikan.

Stek i ugn: 200°, 25 min.

När det återstår ca 10 min kvar av potatistiden hettar man upp en räfflad grillpanna med lite olja i och grillar laxbitarna runt om i några minuter. Avsluta med att pressa över citron samt slänga lite salt och peppar på laxen.

Servera laxfiléerna med en matsked avokadoröra ovanpå och den ugnstekta potatisen till. Strö klippt gräslök över alltsammans.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren