Ätit & druckit

Fik med det lilla extra

Romantikfika

Fikasugen? Då gäller det att hitta fiket som har det lilla extra. Numera

saknas det inte caféer och konditorier. Det är dessutom ganska lätt att hitta ställen med attityd. Inte bara i Stockholm, utan lite här och var i landet.

På Wij Trädgårdar finns ett, som vi gärna återvänder till. Kanske inte för det hembakta brödets skull utan för det speciella läget. Strax före entrén följer man skylten Café till vänster. Och vandrar på en välklippt grön gräsmatta bort till det pyttelilla röda trähuset. Där huserar Tony Warren. Han är caféägare, som gillar att underhålla sin gäster, men framför allt konstnär. Han gjorde sig ett namn när han målade tavlan Tillgivenhet som blev Ockelbobornas gåva till kronprinsessparets bröllop.

Men läget läget läget! På baksidan av huset finns några bord och stolar mot dammen. Gamla träd böjer sina grenar ner mot det mörka vattnet. Det är lummigt, det är intimt, det är en plats som dryper av romantik och stillhet.

I Jokkmokk finns en annan favorit, City konditori på Storgatan 28. Det är lätt att hitta dit, det syns lång väg där det ligger längs genomfartsgatan i stan med en liten utomhusservering. Här talar vi inte atmosfär så mycket som kvalitet på utbudet. Hit hittar unga och gamla Jokkmokksbor, tyskar i husbil och andra som bara råkar passera förbi.

Fikar man inomhus är lokalen som en gammeldags matsal med kala väggar, trista bord och stolar. Några små försök till utsmyckning finns, men inget av detta är särskilt väsentligt. Hit kommer man för fikabrödets skull:

En dammsugare som är så färsk att det blekgröna mandelmassehöljet spricker vid beröring. Det dubbla havreflarnet med sin krämfyllning är doppat i mörk choklad och smälter i munnen.

På matbrödssidan är utbudet trevligt varierat med dinkel, valnötter, gi mm.

Mysigt vattenskvalp

 

 

 

 

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren